Kuća Feanorova

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Feanorov heraldički znak.

Kuća Feanorova su potomci Vilenjaka Feanora. Feanor se u Valinoru oženio Vilenjakinjom Nerdanelom i imali su sedmoro djece: Maidrosa, Maglora, Kelegorma, Karantira, Kurufina i braću blizance Amroda i Amrasa. Sedmorica siova su pošli sa svojim ocem u Srednju zemlju, nakon što su položili Feanorovu Zakletvu. Laži koje je raširio Melkor stvorile su gorčinu između Kuće Feanorove i Kuća Fingolfina i Finarfina. Feanorci su odnijeli pobjedu nad Orcima i Bici pod zvijezdama, iako je Feanor poginuo. Maidros je predao titulu Visokog kralja Noldora Fingolfinu, i zbog toga se Feanorovi potomci nazivaju Obezvlašćeni. Sedmorica braće su vladala kraljevstvima u istočnom Beleriandu tokom Prvog doba sunca. Međutim, svi su poginuli u bitkama ili su izvršili samoubistva do Drugog doba. Jedini Feanorov potomak koji je živio u Drugom dobu je bio Kelebrimor, Kurufinov sin. Vladao je u Eregionu i iskovao je prstenove moći. Ubio ga je Sauron u Drugom dobu.


 
Finve
 
Míriel
 
Mahtan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fëanor
 
 
 
Nerdanela
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maidros
 
 
Kelegorm
 
 
Kurufin
 
 
Amras
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maglor
 
Karantir
 
 
Amrod
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kelebrimbor