Kumrovec

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Kumrovec je mjesto na rijeci Sutli 50-tak kilometara od Zagreba u Republici Hrvatskoj. Sa okolnim naseljima ima oko 2000 stanovnika, koji se pretežno bave zemljoradnjom, stočarstvom i turizmom.

Prvi pomeni Kumrovca sežu do 1463. kada je bio dio posjeda Celjskih grofova. Kumrovački kmetovi su pod komandom Ilije Gregurića učestvovali u Seljačkoj Buni Matije Gupca 1573. godine, te su osvojili i opustošili Cesargrad. U drugoj polovini 19. vijeka Kumrovec je kao i druga mjesta Zagorja izložen brojnim nedaćama te se veliki broj stnovnika iseljava i odlazi u druge kraje Hrvatske, Mađarsku i Austriju.

U Kumrovcu se 1892. godine rodio Josip Broz Tito, te kao njegovo rodno mjesto, Kumrovec je po okončanju drugog svjetskog rata doživio ubrzan razvoj.


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: