Kupid

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Kupidon)
William-Adolphe Bouguereau: Otmica Psihe, Kupidon otima smrtnu Psihu
Kupid
druga imena Kupidon, Amor
opis bog ljubavi i ljepote
roditelji Venera i Jupiter/Mars/Merkur
brak Psiha
djeca Zadovoljstvo
grčki pandan Eros

U rimskoj mitologiji, Kupidon ili Kupid (latinski Cupido) je bog erotske ljubavi, požude i ljepote. Povezan je sa grčkim bogom Erosom i hinduističkim Kamom. Drugi mu je naziv Amor. Kupidon znači "požuda", a Amor "ljubav".

Opis[uredi | uredi izvor]

Kupidon je sin Jupitera, vrhovnog boga gromovnika i Venere, najljepše božice. Drugi ga mit opisuje kao sina Venere i boga rata Marsa, a treći kao sina Venere i Merkura. Kupidon je mlad, veseo i živahan bog. Ima zlatne strijele koje odašilje u srca bogova i smrtnika. Prikazuje se kao lijep dječak sa krilima, koji gađa bića da im donese ljubav. U narodnoj kulturi, Kupidon se predstavlja kao anđel ljubavi, za Valentinovo. U umjetnosti je Kupidon pomalo pakostan.

Kupidon i Psiha[uredi | uredi izvor]

William-Adolphe Bouguereau: Psiha i Amor, Amor i Psiha nakon otmice
Paris Bordone: Venera i Mars sa Amorom, Amorova porodica

Najpoznatiji mit o Kupidonu govori kako se on zaljubio u smrtnu Psihu. Psiha bijaše vrlo lijepa, pa joj je Venera zavidjela. Naredila je svom sinu da strijelom pogodi Psihu. Psiha se trebala zaljubiti u najružnijeg čovjeka. Ali Kupidon se zaljubio u nju. Pshini roditelji pitali su proročište što da učine sa nesretnom sudbinom svoje kćerke. Savjet je bio da u obližnjim planinama ostave Psihu. Ali Zefir, zapadni vjetar, prenio je Psihu u prekrasnu palaču. Kupidon ju je posjećivao svake noći, ali u mraku te mu ona nije vidjela lice. Zefir je donio u palaču i Psihine sestre koje su bile ljubomorne na njenu ljepotu. Savjetovale su joj da uzme upaljenu uljanicu i njome osvijetli sobu kada dođe Kupidon, kako bi mu vidjela lice. Te noći je to i učinila, te je vidjela lijepog Kupidona i poljubila ga, ali je kap ulja pala na njegovo tijelo pa se probudio. Naljutio se i odletio daleko. Cerera, božica zemljoradnje je savjetovala Psihi da se moli lijepoj božici Veneri. Psiha se molila i Junoni, Jupiterovoj ženi, ali je ona ponovila Cererine riječi. Na kraju se molila Veneri. Venera joj je zadala neke teške zadatke, ali je Psiha dobila pomoć, pa je Venera pobješnjela. Venera je tad tvrdila da je oboljela od stresa i izgubila malo ljepote, pa naredi Psihi da ode u podzemlje k Prozerpini, kraljici podzemlja, Plutonovoj ženi. Psiha se pokušala ubiti kako bi što prije došla u podzemlje, ali joj je toranj rekao kako da živa uđe u podzemlje. Kada je napustila podzemlje, Psiha odluči otvoriti Prozerpininu kutiju ljepote te uzeti malo ljepote za sebe. Kupidon sazna što se događa pa odleti na Olimp moleći Jupitera za pomoć. Jupiter sazove vijeće bogova i kaže da će Kupidon, njegov sin, oženiti smrtnicu. Kupidon je prenio Psihu na Olimp i dao joj za jelo ambroziju te je postala besmrtna. Venera se ispričala Psihi. Kćerka Psihe i Kupidona je Zadovoljstvo. Kupidon je pogodio podzemnog boga Plutona koji se zaljubio u Cererinu kćer, Prozerpinu.

Kult[uredi | uredi izvor]

Kupidon je povezan sa svojom majkom, lijepom Venerom, pa imaju zajednički kult. Kupidonu su se klanjali kao i Veneri. Kupidon ima vlast veću čak i od njegove majke, on gospodari nad olimpskim bogovima i nad podzemljem, te Zemljom i morem. Zato je on bio štovan. Neki ga mitovi opisuju kao sina noćiNox.

Umjetnost[uredi | uredi izvor]

U slikarstvu i kiparstvu, Kupidon je maleni, lijepi, goli dječak sa krilima. Ima luk i tobolac za strijele. U hinduizmu Kama ima slične karakteristike. Kupidon se prikazuje sa svojom majkom Venerom, a postoje statue koje prikazuju Veneru, Kupidona i Fauna (šumskog boga). U umjetnosti je prikazan i sa Psihom. U srednjem vijeku su nastale male Kupidonove statue zvane putto.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]