Kvorum

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Kvorum predstavlja najmanji broj članova jedne organizacije čije je prisustvo na sjednici potrebno za pravosnažno donošenje odluka.

Konstituisanje kvoruma[uredi | uredi izvor]

Broj članova tijela potrebnih da kvorum bude konstituisan zavisi od prirode tog tijela i jasno i precizno je definisan u aktima tog tijela (naprimjer: ustav, poslovnik, statut, itd.). Kvorum, također, može biti propisan zakonom.

Kvorum je najčešće definisan kao većina članova datog tijela i to ili prosta većina (50% glasova + 1 glas) ili kao dvotrećinska većina (dvije trećine glasova). Ovo ne mora uvijek ovako biti. Moguće je da organizacija ili tijelo u svojim aktima definiše i kvorum koji je manji ili veći od navedenog.

Kvorum u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine[uredi | uredi izvor]

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine[uredi | uredi izvor]

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine broji 42 zastupnika/predstavnika. Kvorum u ovom tijelu definisan je kao prosta većina što iznosi 50% + 1 glas, tj. 22 od 42 zastupnika/predstavnika.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine[uredi | uredi izvor]

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine broji po pet članova iz reda sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, tj. ukupno 15 članova. Kvorum u Domu naroda definisan je kao dvotrećinska većina, pri čemu ona važi za svaki od tri konstitutivna naroda, tj. po tri člana iz reda svakog od tri konstitutivna naroda.