L. A. povjerljivo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
L. A. povjerljivo
Izvorni naslovL.A. Confidential
RežiserCurtis Hanson
Producent
Scenarist(i)
Uloge
MuzikaJerry Goldsmith
Žanrdrama, triler
KinematografijaDante Spinotti
MontažaPeter Honess
ProdukcijaRegency Enterprises
DistributerWarner Bros.
Premijera14. maj 1997.
Trajanje138 minuta
ZemljaSAD
Jezikengleski
Budžet35 miliona dolara
Zarada126,2 miliona dolara[1]

L.A. povjerljivo američka je filmska drama u žanru neo-noira snimljena 1997. godine. Režiser, producent i ko-scenarist je bio Curtis Hanson. Scenarij Hansona i Briana Helgelanda djelimično je zasnovan na istoimenom romanu Jamesa Ellroya iz 1990, koji je treći po redu iz njegovog serijala u četiri dijela. Kao i knjiga, film je priča o grupi policajaca iz policijske uprave Los Angelesa (L.A.P.D.) a radnja se dešavala 1953. godine. U filmu se prepliću policijska korupcija i poznate ličnosti Hollywooda. Naziv filma se odnosi na skandal iz 1950. magazina Confidential, koji je nazvan u filmu kao Hush-Hush.

U to vrijeme, australijski glumac Guy Pearce i novozelandski glumac Russell Crowe bili su relativno nepoznati u SAD-u, a jedan od sponzora filma, Peter Dennetta, bio je zabrinut zbog nedostatka poznatih zvijezda u glavnim ulogama. Međutim, on je podržao Hansona u odlukama oko izbora glumaca što je dalo režiseru slobodu da dodijeli uloge glumcima kao što su Kevin Spacey, Kim Basinger i Danny DeVito.

Film je zaradio 126 miliona dolara širom svijeta i bio je hvaljen od strane kritičara, i drži rejting od 99% na Rotten Tomatoesu, a na Metacriticu ima ukupni rezultat od 90 od mogućih 100 poena. Film je bio nominiran za devet Oscara, osvojivši ukupno dva: za Basinger u kategoriji za najbolju sporednu glumicu i za Hansona i Helgelanda u kategoriji za najbolji adaptirani scenarij. U ostalim kategorijama film je izgubio Oscare od filma Titanic. 2015. godine, Kongresna biblioteka je odabrala film na čuvanje u Nacionalnom filmskom registru, smatrajući ga "kulturno, historijski i estetski značajnim".[2]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Početkom 1950-ih u Los Angelesu, narednik Edmund "Ed" Exley, sin legendarnog LAPD detektiva Prestona Exleya, odlučan je da opravda ugled svog oca. Njegova inteligencija, insistiranje na sprovođenju zakona, i hladno držanje doprinijeli su njegovoj izolaciji od ostalih policajaca. Situacija se pogoršava kada dobrovoljno odlučuje da svjedoči u slučaju "krvavog Božića" u zamjenu za unapređenje u detektiva poručnika. To se suprostavlja teorijama kapetana Dudleya Smitha, koji navodi da detektiv treba da bude spreman da puca kriminalcu u leđa i time doprinese opštem dobru. Exleyeva ambicija je podstaknuta ubistvom njegovog oca, kojeg je ubio nepoznati napadač a Exley ga naziva "Rollo Tomasi".

Wendell "Bud" White, koga Exley smatra "bezumnim razbojnikom", je policajac u civilu opsjednut žestokim kažnjavanjem muževa koji tuku žene. Jedan takav incident ga navodi da se suoči sa bivšim policajcem po imenu Leland "Buzz" Meeks, koji radi kao vozač Piercea Patchetta. White ne podnosi Exleya nakon što je partner Whitea, Dick Stensland, otpušten iz službe zbog Exleyevog iskaza povodom skandala krvavog Božića. White se nalazi na zadatku zajedno sa Smithom u kojem oni maltretiraju i pretuku kriminalce koji nisu lokalni i pokušavaju da popune prazninu u Los Angelesu nastalu nakon zatvaranja gangstera Mickeya Cohena zbog utaje poreza. Slučaj "Noćne sove", višestruko ubistvo u kafiću, postaje lična istraga nakon što se za Stenslanda utvrdilo da je jedna od žrtava.

Narednik Jack Vincennes je detektiv u odjelu za narkotike koji radi dodatni posao kao tehnički savjetnik na popularnoj policijskoj dramskoj TV seriji Medalja časti. On se također bavi pružanjem informacija Sidu Hudgensu, izdavaču trač-tabloida, o hapšenjima poznatih ličnosti što bi moglo privući više čitalaca na Hudgensov magazin. Vincennes je uključen u Hudgensovu zavjeru da se glumcu Mattu Reynoldsu namjesti homoseksualni randevu sa okružnim tužiocem Los Angelesa Ellisom Loewom. Međutim, Reynolds je ubijen a Vincennes je odlučan da otkrije ko je ubica. Tri Afroamerikanca su prvobitno optuženi za ubistva u slučaju "Noćne sove", a kasnije su ubijeni u pucnjavi s policijom. Iako je zločin "Noćne sove" u početku izgledao kao neuspjela pljačka, Exley i White lično istražuju i otkrivaju naznake korupcije svuda oko njih. White prepoznaje žrtvu Susan Lefferts kao jednu od Meeksovih pratilja što ga navodi na vezu sa Pierceom Patchettom, vlasnikom Fleur-de-Lisa, servisa koji se bavi prostitucijom gdje prostitutke rade plastične operacije kako bi ličile na filmske zvijezde. On započinje vezu s Lynn Bracken, čije je lažno ime kao prostitutka Veronica Lake. Broj nastradalih raste kada White pretražuje podrum u kući Leffertsove majke, i pronalazi raspadnuti leš Meeksa.

Kada Vincennes prilazi Smithu sa dokazima koje je pronašao sa Exleyem, Smith shvata da je njegova zavjera da preuzme carstvo heroina Mickeya Cohena otkrivena. Smith puca u Vincennesa, koji u samrtnom ropcu izgovara riječi "Rollo Tomasi", čije porijeklo je Exley otkrio Vincennesu u povjerenju. Exley je počeo da sumnja kada ga je Smith upitao ko je Rollo Tomasi. Tokom saslušanja Hudgensa, Smith pokazuje Whiteu fotografije Bracken dok je spavala sa Exleyem, što je razbjesnilo Whitea. Uvjeren da je White imao namjeru da ubije Exleya, Smith ubija Hudgensa. Exley istražuje i otkriva da su Meeks i Stensland blisko sarađivali sa Smithom. White odlazi u policijsku stanicu i počinje da se raspravlja sa Exleyem, ali Exley je u stanju da ubijedi Whitea da je Smith korumpiran i da im je obojici postavio zamke. Njih dvojica odlučuju da se udruže i da uklonu Smitha. Oni su u mogućnosti da pribave dokaze protiv Smitha prijeteći Loewu, ali kasnije saznaju da je Patchett ubijen. Exley i White shvataju da je sam Smith preuzeo Cohenovo kriminalno carstvo, a ubistva povezuju konce sa Smithom.

Exley i White postavljaju zamku Smithu i njegovim poslušnicima. Nakon pucnjave u kojoj ginu svi Smithovi ljudi, Smith puca Whiteu u lice, ali onda je prisiljen da se preda Exleyu. Kada je stigla policija, Exley puca Smithu u leđa, ubijajući ga na licu mjesta. LAPD prikriva Smithove zločine i kažu da je umro kao heroj u pucnjavi kako bi zaštitio ugled odeljenja, a zauzvrat Exley je pozdravljen kao heroj i dobija medalju za hrabrost. Po izlasku iz gradske vijećnice, Exley vidi Bracken, koja mu govori da se vraća kući u Arizonu zajedno sa Whiteom, otkrivajući da je White preživio ranjavanje. Exley i White se rukuju a Bracken se odvozi automobilom u zalazak sunca.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "L.A. Confidential". Box Office Mojo. Pristupljeno 12. 8. 2016.
  2. ^ Mike Barnes (16. 12. 2015). "'Ghostbusters,' 'Top Gun,' 'Shawshank' Enter National Film Registry". The Hollywood Reporter. Prometheus Global Media. Pristupljeno 16. 12. 2015.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]