LSD

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Hemijski spoj

LSD ili LSD 25 ili Acid (Lysergic acid diethylamide, bosanski: dietilamid lizergne kiseline) je visokopotentni halucinogen.

Dr. Albert Hofmann je 1938. godine sintetizirao LSD iz ergota - Claviceps purpurea (parazitska gljivica na žitu raži), a njegovo izrazito dugo i snažno halucinogeno djelovanje je otkrio u aprilu 1943. kada mu je igrom slučaja u organizam dospjela doza trideset puta veća od danas standardne.

Smatra se jednom od najjačih i najvažnijih halucinogenih substanci na Zemlji. Izaziva stanje proširene svijesti, osjećaj da vrijeme puno sporije prolazi, duhovnu spoznaju, psihodeličnu kreativnost, ali kod nekih osoba potiče i shizofreniju. Djeluje u jako malim količinama i topi se u vodi. Unosi se najčešće oralno na kartonskom kvadratiću kao mediju ili direktno u kapljicama, ali absorbira se i preko kože i sluznica.

Dr. Hofmann je sve do svoje smrti imao pozitivan stav o svom izumu i upozoravao svijet na potpunu besmislicu stroge zabrane LSD-a i sličnih supstanci.


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: