Lažni pauci

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Lažni pauk

Lažni pauci (Solifugae) su velike arahnide. Žive uglavnom u vrelim pustinjskim posručjima Afrike Sjeverne i Južne Amerike. Tijelo im je prekriveno dlačicama a prosoma nosi velike helicere koje su transformisane u štipaljke. Na krajevima padipalpi ima organe za pripijanje, koji služe za hvatanje plijena, kojeg razdiru pomoću helicera. Hrane se termitima, malim gmizavcima i sisarima. Treći par ekstremiteta izmijenjen je u taktilne organe pipke. Koristeći preostala tri para ekstremiteta mogu se brzo kretati. Postoji više od 600 vrsta :

  1. Vrste porodice Solifuga žive na jugu Afrike
  2. Vrste porodice Galeodes žive u Evropi i Aziji. Predstavnik je G.arabs.
  3. Palpigradi obuhvataju svega nekoliko vrsta koje žive u umjerenom i žđarkom pojasu. Dugačke su 2 – 3 mm, nemaju oči, a posljednji trbušni segment nosi dodatak, koji izgleda kao bič. Žive ispod kamrnja ili u pećinama i vode noćni život.
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: