Linearno programiranje

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Linearno programiranje je najstarija i jedna od metoda operacijskih istraživanja koja se najčešće primjenjuje u praksi. Linearno programiranje je model kojom se matematički može opisati lingvistički problem traženja optimalne vrijednosti (minimum ili maksimum) funkcije cilja s određenim brojem strukturnih varijabli x1, x2,…,xn međusobno povezanih linearnim vezama, tj. ograničenjima u obliku linearnih jednadžbi ili nejednadžbi. Da bi se problem linearnog programiranja mogao riješiti, potrebno je postaviti matematički model koji se sastoji od funkcije cilja ili kriterija i ograničenja u obliku jednadžbi ili nejednadžbi i uvjeta nenegativnosti.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: