Litvanski litas

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Litvanski litas (litvanski: litas) je zvanična valuta Litvanije. Jedan litas ima 100 centi. Litas izdaje Banka Litvanije.

Litas je prvi put uveden 1922. godine, poslije Prvog svjetskog rata i ponovo, kada je Litvanija povratila nezavisnost, 1993. godine. Prelazak sa rublje na litas je obilježila privremena valuta - talonas. Ime je stvoreno na osnovu imena države, slično Letoniji i latu. Kurs litasa je bio vezan za američki dolar od 1994. do 2002. u odnosu 1:4. Trenutno je kurs litasa vezan za euro, koji Litvanija želi da uvede kao zvaničnu valutu od 1. januara 2008.

Papirne novčanice se izdaju u apoenima od 10, 20, 50, 100, 200 i 500 litasa a kovanice u apoenima od 1, 2, 5, 10, 20 i 50 centi kao i 1, 2 i 5 litasa.

Tokom 2005. godine inflacija je iznosila 2.7%. Međunarodni kod valute je LTL.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Banka Litvanije


Euro symbol black.svg Nedovršeni članak Litvanski litas koji govori o ekonomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: