Ljubljanica (rijeka)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ljubljanica
Ljubljanica-river.jpg
Dužina 41 km
Površina sliva 1.779
Izvor Izvir kod Vrhnike
Ušće u Savu kod Zaloga
Države Slovenija
Gradovi Ljubljana
Sliv crnomorski

Ljubljanica je rijeka koja teče kroz glavni grad Slovenije - Ljubljanu. Izvire kod Vrhnike iz 11 krških vrela, od kojih je kao glavno smatra Močilnik. Prije ulaska u grad teče kroz poznato Ljubljansko barje, koje predstavlja močvaru koja potiče još od starog vijeka.

Ljubljanica je duga 41 km, i desna je pritoka Save u koju se uliva kod Zaloga. Porječje zauzima 1779 km2.

Između 1762. i 1780. godine poznati naučnik i jezuit Matija Grubar sagradio je Grubarov kanal, da bi sprečio česte poplave. Ljubljanicom se plovi turističkim brodovima, a za veće brodove nije plovna.

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

Rijeka je proslavljena u Prešernovoj pjesmi Povodni mož. Poznato je, da su u Ljubljanicu namočili sve one trgovce, koji nisu poštovali cehovska pravila u trgovini. U tom slučaju nepoštenog trgovca su stavili u kavez i namočili ga sa Tromostovja.


SAGE Lys.png Nedovršeni članak Ljubljanica (rijeka) koji govori o rijekama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: