Lutrija za useljeničke vize

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Lutrija za useljeničke vize[1], također poznata kao Lutrija za zelenu kartu (eng. Diversity Immigrant Visa Program ili Green Card Lottery) je lutrija za dobijanje Zelene karte SAD-a. Program je zakonski utvrdio Kongres SAD-a. A sprovodi ga jedanput godišnje State Department Sjedinjenih Američkih Država s ciljem povećanja raznolikosti među doseljenicima. Vize se dodjeljuju izvlačenjem u obliku lutrije. Broj godišnje dodijeljenih viza iznosi 55.000, od čega je do 5.000 rezervisano za NACARA Program Arhivirano 24. 6. 2015. na Wayback Machine (stanovnike Nikaragve, Gvatemale, Kube i El Salvadora)

Stopa legalnog iseljavanja u SAD prema državama od 2006. do 2010. godine.

Historija[uredi | uredi izvor]

Lutrija je nastala 1987. godine na inicijativu tadašnjeg predsjednika SAD-a Ronalda Reagana, kao odgovor na sve manju raznolikost useljenika u SAD-e. Reagan je uz pomoć lutrije želio zadržati raznolikost stanovništva tako što će dati prednost nacijama iz kojih dolazi manje imigranata. Tako je nastao i zvanični naziv programa (Diversity-Immigrant-Visa-Programm)

Shodno tome su zemlje, koje su u prethodnim godinama imale veliki broj doseljenika, isključene iz programa Lutrije za zelenu kartu. U 2015. godine to su: Bangladeš, Brazil, Kanada, Kina, Kolumbija, Dominikanska Republika, Ekvador, El Salvador, Haiti, Indija, Jamajka, Meksiko, Nigerija, Pakistan, Peru, Filipini, Južna Koreja, Velika Britanija (izuzev Sjeverne Irske) i Vijetnam

Količina dostupnih Viza se raspodjeljuje između 6 regija na osnovu ključa raznolikosti. Oko 80% viza otpadaju na Evropu i Afriku. Uz to ni jedna zemlja ne smije dobitii više od 7% ukupno dodjeljenih viza.

Procedura[uredi | uredi izvor]

Učestvovanje na lutriji je besplatno.[2] Od 2004. godine prijave se zaprimaju isključivo elektronski preko zvanične web stranice. Prijavljivanje se vrši na jesen svake godine. Kandidati moraju pored sebe prijaviti i bračne drugove te nevjenčanu djecu mlađu od 21 godine, čak iako oni ne žive u zajedničkom domaćinstvu. U slučaju dobijanja vize i oni imaju pravu na vizu.

Iako prijavu može svako samostalno ispuniti, postoje agencije koje taj proces preuzimaju uz novčanu naknadu. State Department savjetuje da podnosioci prijave sami ispune formulare bez pomoći "agenata za vizu" ili "savjetnika za vizu" ili drugih osoba koje žele da pomognu.[3] U proljeće se objavljuju rezultati. Svaki kandidat prilikom prijave dobije pristupni kod uz pomoć kojeg može provjeriti status prijave. Pošto se polazi od toga da svaki dobitnik neće zadovoljavati uslove za dobijanje zelene karte, lutrija izvuče više dobitnika nego što će viza biti dodjeljeno. Tako je u 2015. godini izvučeno 125.514 dobitnika, od čega će 55.000 doseljeničkih viza biti dodijeljeno. Vjerovatnoća da se nakon dobitka stvarno dobije viza time iznosi nešto manje od 50%.[nedostaje referenca]

Iako za samo učestvovanje nema troška, dobitnici vize mogu snositi troškove u iznosu od oko 600 Američkih Dolara (dokumentacija i obavezni ljekarski pregled)[nedostaje referenca]. Ti troškovi nastaju čak iako na kraju viza ne bude odobrena. Povrat novca u slučaju neodobravanja vize nije moguć.

Moguće prevare[uredi | uredi izvor]

Postoje mnoge lažne internet stranice koje se predstavljaju kao zvanične stranice Vlade Sjedinjenih Država a tiču se Lutrije za dobijanje useljeničkih viza. Neke kompanije koje se predstavljaju kao Vlada Sjedinjenih Država traže novac da bi za vas popunile formular za učestvovanje u Lutriji. Prijava putem elektronskog formulara je besplatna. State Deptartment neće obavještavati dobitnike lutrije u pismenom obliku, nego će umjesto toga na potvrdi o učešću u Lutriji, navesti uputstva o tome kako da se pređe na naredni korak u procesu. Nijedna organizacija ni kompanija nije dobila dozvolu od State Departmenta da obavještava učesnike Lutrije o tome da su dobitnici.

Jedina službena stranica Lutrije je Internet stranica Ministarstva inostranih poslova Sjedinjenih američkih država. Arhivirano 30. 12. 2019. na Wayback Machine

Uslovi[uredi | uredi izvor]

Dobitnici lutrije moraju zadovoljiti više kriterija kako bi imali pravo na vizu te status "Permanent Resident". To uključuje:

  • Dokaz o radnom iskustvu ili završena četverogodišnja srednja škola
  • Zemlja rođenja kandidata ne smije biti isključena iz programa lutrije zelene karte.

Dalje postoje sljedeći razlozi za isključenje:

  • zdravstveni razlozi (npr. upotreba droge vodi ka isključenju),
  • kriminalni ili slični razlozi (uključujući prostituciju, trgovina ljudima, pranje novca i slično,
  • sigurnosni razlozi (povezanost sa terorističkim organizacijama, učestvovanje u sabotažama i špijunaži, članstvo u totalitarnim partijama i slično,
  • potencijalna mogućnost pretvaranja u socijalni slučaj (dovoljan početni kapital ili garancija poznanika može pomoći pri dokazivanju),
  • ilegalna imigracija ili prethodno kršenje imigracionih zakona,
  • ne posjedovanje ličnih dokumenata,
  • ne zadvoljavanje uslova da se ikada stekne državljanstvo Sjedinjenih Američkih Država,
  • ostali razlozi, kao na primjer poligamija, otmice, prijašnji državljani SAD-a koji su se odrekli državljanstva kako bi izbjegli plaćanje poreza, itd.

Ukoliko kandidat zadovoljava sve kriterije, onda slijedi lični razgovor u ambasadi SAD-a. Pri tome se ne dobija odmah zelena karta, već samo useljenička viza. Sa njom se mora u roku od 6 mjeseci ući na teritorij Sjedinjenih Američkih Država.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Službena stranica Arhivirano 2. 7. 2015. na Wayback Machine

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Ambasada Sjedinjenih Američkih Država: Lutrija za useljeničke vize". Arhivirano s originala, 24. 6. 2015. Pristupljeno 24. 6. 2015.
  2. ^ "Bureau of Consular Affairs, U.S. Department of State". Arhivirano s originala, 28. 6. 2015. Pristupljeno 24. 6. 2015.
  3. ^ "Bureau of Consular Affairs, U.S. Department of State: Submit an Entry". Arhivirano s originala, 28. 6. 2015. Pristupljeno 24. 6. 2015.