M79 Osa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa M79 ručni bacač raketa)
M79 Osa
Upotreba
U službi1979 - do danas
RatoviRat u SFRJ, Zaljevski rat, Rat u Iraku 2003.
Proizvodnja
Proizvođač 11 Oktomvri Prilep
Opis oružja
Težina11.2 kg
Dužina1910 mm
Posada2
Kalibar90 mm
Domet600 m
Maks. domet1960 m
Brzina paljbe6 raketa/min
Brzina zrna250 m/s

M79 90mm ručni bacač granata ili Osa naziv koji se koristio u bivšoj JNA. Radilo se o protivoklopnom oružju kalibra 90 mm koji je imao domet oko 800 m. To je jugoslavenska modernizirana inačica francuskog ručnog bacača granata LRAC F1. Krajnja nišanska linija je na 600 m, premda su najbolji rezultati učinjeni na daljinama do 500 m. Sam bacač bio je izrađen od stakloplastike s držačem za ruku, naslonom za rame i rukohvatom koji je služio i kao indikator paljenja rakete.

Raketa se sastojala iz glave sa eksplozivnim punjenjem, tijela u kojem je bilo smješteno raketno punjenje i krilca koji su bili smješteni na repu tijela rakete. Kumulativno punjenje je imalo piezoelektrični upaljač oznake UTPE -90 koji je dosta osjetljiv pa je raketa bila smještena u kontejner za transport. Kontejner je bio sastavljen od istog materijala kao i sama osa. Kontejner je bio zatvoren gumenim poklopcem sa zadnje strane te kombinacijom gume i plastike s prednje strane. Oba poklopca su se skidala prije upotrebe. Poklopce slične stražnjem poklopcu imala je i sama osa na krajevima cijevi.[1]

Osim mehaničkog nišana imala je i optički koji je imao osim mogućnosti ciljanja i mogućnost određivanja udaljenosti pomoću vektora visine smještenog u dno optike.

CN-6 končanica


Korisnici[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Jane's Infantry Weapons 2005-2006