Magnetizam

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Magnetizam je fizikalna pojava kojom opisujemo privlačnu ili odbojnu silu između materijala. Ovaj fenomen poznat je već hiljadama godina. Riječ magnetizam potekla je od riječi magnezija, što je naziv za regiju u antičkoj maloj aziji, gdje su pronađeni djelići rude Fe_3O_4 (magnetit) koji privlače druge željezne predmete.

VFPt cylindrical magnet.svg

Historija[uredi | uredi izvor]

Legenda kaže da se pastir koji je živio u blizini mjesta Magnezija, dok je čuvao ovce, popeo na brdo. Prilikom penjanja koristio je svoj štap sa željeznim vrhom. Jednoga je dana dotakao kamen vrhom štapa, učinilo mu se da je štap ostao prilijepljen za kamen. Koliko god je puta pokušao vidio je da se vrh štapa "lijepi" za kamen. Saopštio je to ljudima u svom selu. U blizini ovog mjesta živio je Tales, grčki filozof. Kada je Tales otkrio ovu pojavu, počeo je da je ispituje. On je osim ove pojave ispitivao i ćilibar. Ne zna se pouzdano da li ga je ovo navelo da otkrije pojavu elektriciteta, ali on je primijetio razliku između ćilibara i magnetita. Magnetit je privlačio samo željezne predmete i pri tome ga nije trebalo trljati, dok je ćilibar privlačio lakše predmete, ali samo nakon trljanja. Na kraju, u to vrijeme Tales nije mogao utvrditi koji je uzrok ovih pojava, ali ih je zapisao i opisao svoja zapažanja, tako da su ljudi i poslije njega mogli da ih proučavaju.

Osobine magneta[uredi | uredi izvor]

Magnetit je prirodni magnet, dok postoje i vještački magneti, kao što su kobalt, volfram, željezo itd. Ovo su materijali koji su vještački stekli magnetna svojstva. Magnetna svojstva duže zadržavaju prirodni magneti, pa ih zato zovemo stalni magneti.

Vještački magneti se najčešće prave u obliku potkovice, magnetne igle, magnetne šipke, cilindra itd. Svaki magnet ima dva pola sjeverni i južni. Polovi se označavaju slovima N i S prema engleskim oznakama.

Magnetne linije sila[uredi | uredi izvor]

Linije sila magnetnog polja izgledaju kao koncentrične kružnice.Magnetne linije sila su zatvorene neprekidne linije. Dogovorom je uzeto da linije sila izlaze iz sjevernog pola, a ulaze u južni pol magneta.

Primjer 1[uredi | uredi izvor]

Magnet0873.jpg

Kada po listu papira pospemo sitne opiljke željeza oni će se gusto, u obliku koncentričnih kružnica rasporediti oko polova magneta a nešto rjeđe na sredini samog magneta. Mjesta oko kojih se opiljci najviše grupišu nazivaju se magnetni polovi.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
Fizika portal
Odjeljak isključivo posvećen fizici
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: