Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska Arhiepiskopija (MPC-OA) ili samo Makedonska pravoslavna crkva (MPC) (makedonski: Македонска Православна Црква - Охридска Архиепископија ili Македонска Православна Црква) je pravoslavna nepriznata crkva sa sjedištem u Makedoniji.

Organizacija MPC[uredi | uredi izvor]

Dijeceza Makedonske pravoslavne crkve se ne protiježe samo na području Makedonske države, već i u njenim crkvenim općinama van granica Makedonije.

Po točki 17 Obrazloženju o odluci za autokefalnost, Makedonska pravoslavna crkva kao administrativni dio jedne, svete, saborne i apostolske crkve, čuvaće Svijeto pismo, Svijeto predanje, apostolska Pravila i propise vaseljenskih i pomesnih sabora i rukovodiće saglasno sa njima i Ustavom Makedonske pravoslavne crkve.


Odnosi sa drugim pravoslavnim crkvama[uredi | uredi izvor]

Makedonska pravoslavna crkva u ovom momentu je nepriznata od drugih pravoslavnih crkava, iako u osnovi sa većinom od njih MPC održava dobre odnose. Ova situacija je izvor velikog broja kontraverzacija, od kojih je u posljednje vrijeme najaktuelnija eskalacija odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom, koja smatra da MPC treba da bude u kanonskom jedinstvu sa SPC, pa srpske vlasti i crkva kao legalnu u Makedoniji priznaju samo tzv. "Ohridsku Arhiepiskopiju" pod vođstvom Zorana Vraniškovskog. Makedonska javnost, u ogromnim količinama, smatra da je stav SPC direktno negiranje makedonske državnosti i samostalnosti. Isto tako, postoji mišljenje da je na ovakav stav SPC u odnosu na MPC veliki uticaj izvršila Grčka pravoslavna crkva.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: