Mamoudzou

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pogled na more, iz grada

Mamoudzou je glavni grad francuskog prekomorskog departmana Mayotte, u Indijskom okeanu. Mamoudzou, poznat kao Momoju na lokalnom Shimaore jeziku, najviše naseljena komuna (općina) Mayotte-a. Nalazi se na Grande-Terre (ili Mahoré), glavnom ostrvu Mayotte-a. Bivši glavni grad Mayotte-a je bio Dzaoudzi, na malom ostrvu Petite-Terre (ili Pamanzi), ali je Mamoudzou izabran kao glavni grad 1977. Ostrvo se nalazi u Mozambičkom kanalu, između sjevernog Mozambika i sjevernog Madagaskara.

Administracija

Komuna je sastavljena od 6 sela, pored centralnog naselja, također nazvanog Mamoudzou. To su: Kawéni, Mtsapéré, Passamainti, Vahibé, Tsoundzou I i Tsoundzou II.

Komuna je također potpodijeljena u tri kantona; Mamoudzou I, Mamoudzou II i Mamoudzou III.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: