Marija Karolina Austrijska

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Marija Karolina Austrijska
SupružnikFerdinand I
DjecaMarija Terezija od Dvije Sicilije
Marija Ludovika od Dvije Sicilije
Franjo I
Marija Kristina od Dvije Sicilije
Marija Amalija od Dvije Sicilije
Marija Antonija od Dvije Sicilije
DinastijaHabsburg-Lotaringija
OtacFranjo I, car Svetog Rimskog Carstva
MajkaMarija Terezija Austrijska
Rođenje13. august 1752
Beč
Smrt8. septembar 1814
Prag

Marija Karolina Austrijska (13. august 1752 - 8. septembar 1814) je bila prva kraljica Dviju Sicilija kao supruga prvog kralja te kraljevine, Ferdinanda I, i njen de facto vladar.

Rođena je kao nadvojvotkinja Marija Karolina Ludovika Josipa Ivana Antonija od Austrije, princeza od Ugarske, Češke, Hrvatske, Slavonije, i Toskane. Majka joj je bila Marija Terezija, nadvojvotkinja Austrije i kraljica Ugarske, češke, Hrvatske i Slavonije. Njen otac je bio Franjo I, car Svetog Rimskog Carstva i veliki vojvoda Toskane.

Marija Karolina je bila trinaesto dijete i pretposljednja kćerka u carskoj porodici Habsburg. Odgajana je i obrazovana zajedno sa mlađom sestrom, Marijom Antonijom (kasnije poznata kao Marija Antoaneta), sa kojom je bila veoma bliska. Međutim, za razliku od Marije Antonije, Marija Karolina je bila posvećena učenju. Smatrajući da Marija Antonija ima loš uticaj na marljivu Mariju Karolinu, njihova majka ih je razdvojila i Karolini odredila guvernatu njene starije sestre, Marije Josipe. Marija Terezija je Karolinu smatrala kćerkom koja joj najviše liči.

Nakon smrti njene starije sestre, Marije Josipe, Karolina je preuzela njeno mjesto odabrane mladenke za napuljskog kralja. Uprkos Karolininim protestima, carica Marija Terezija je bila odlučna njenim brakom zapečatiti alijansu sa španskim kraljem Karlom III.

Dana 12. maja 1768. udala se za mladog kralja Ferdinanda IV Napuljskog i IIII Sicilijskog, koji se kasnije proglašava kraljem Dviju Sicilija. Dominantna Marija Karolina je ubrzo preuzela kontrolu nad muževim kraljevinama. Prema napuljskom zakonu, međutim, nije mogla postati državni savjetnik sve dok ne rodi sina. Budućeg Franju I rodila je 14. augusta 1777. godine i time dobila još veću moć. Marija Karolina je na kraju preko povodljivog muža uspostavila tiransku vladavinu.

U oktobru 1793. godine potreslo ju je pogubljenje njene mlađe sestre, francuske kraljice Marije Antoanete. Marija Karolina je odmah muža natjerala da proglasi rat Francuskoj, što je on i uradio, a mir je sklopljen 1796. godine.

Rane 1799. godine i sama je iskusila revoluciju, koja je zamijenila njeno kraljevstvo kratkovječnom republikom. Uz pomoć Britanaca monarhija je ponovo uspostavljena, a pobunjenici su osuđivani i vješani.

Godine 1806. njenog muža je u Napulju svrgnuo francuski car Napoleon Bonaparte, ali Marija Karolina je zadržala vlast nad Sicilijom sve do 1812. godine sve do abdikacije njenog muža. Marija Karolina se vratila u rodnu Austriju, gdje je umrla 1814. godine.

Porijeklo[uredi | uredi izvor]