Mark Smeaton

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Mark Smeaton (? - 17. maj 1536) bio je muzičar na dvoru Henrika VIII Engleskog i jedan od petero muškaraca optuženih za preljub sa kraljevom suprugom, Anne Boleyn, na osnovu čega je pogubljen.

Porijeklo i karijera[uredi | uredi izvor]

Smeaton je bio porijeklom iz Flandrije, sin stolara i švalje čija imena nisu poznata. Smeaton je u početku radio za kraljevog glavnog ministra, Thomasa Wolseya, kao član njegovog hora. Nakon što je izgubio glas Smeaton je prebačen na kraljev dvor, gdje je njegovo umijeće u sviranju primijetila kraljeva supruga, kraljica Anne, koja ga je sponzorirala.

Kraljica Anne je pala u nemilost svoga supruga pošto mu je rodila samo kćerku, pobacila sina, i rodila muško mrtvorođenče. Thomas Cromwell je u Anninom zadovoljstvu Smeatonovim muzičkim talentom vidio dokaz za poništenje kraljevog braka sa Anne, što je kralj priželjkivao kako bi oženio Jane Seymour.

Hapšenje, suđenje, i pogubljenje[uredi | uredi izvor]

Smeaton je uhapšen 30. aprila 1536. godine i zatvoren u Cromwellovoj kući, za što Anne nije znala sve dok i sama nije bila uhapšena. Prvog dana maja poslan je u Tower of London, gdje je nakon mučenja izjavio da je imao aferu sa kraljicom. Ostalih pet optuženih muškaraca, Francis Weston, Henry Norris, William Brereton, i George Boleyn (Annin vlastiti brat), odbijalo je priznati krivicu. Smeatonu je suđeno 12. maja. Kao i ostali optuženici, uključujući i kraljicu kojoj je suđeno 15. maja, osuđen je na smrt zbog veleizdaje.

Mark Smeaton je pogubljen 17. maj 1536. godine, zajedno sa ostalim optuženim muškarcima. Kraljica Anne je pogubljena dva dana kasnije. Smeaton je sahranjen zajedno sa Williamom Breretonom.