Mars 3

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Šablon nedostaje ikona.svg Na ovoj stranici se koriste jedan ili više šablona koji ne postoje.
Uklonite ili napravite nepostojeće šablone i zatim uklonite ovaj šablon.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mars 3
Mars3 iki.jpg
Organizacija Sovjetski svemirski program
Masa 2,265 kg

Mars 3 je sovjetska sonda lansirana s ciljem istraživanja Marsa.

Identična kao i prethodnik Mars 2, sonda se sastojala od orbitera i lendera. Cilj misije je bio snimanje površine i oblaka, mjerenje temperature, istraživanje topografije, sastava površine, mjerenja atmosfere, magnetnih polja i sunčevog vjetra. Misija je postala značajna po tome što je po prvi put ostvareno "mehko" slijetanje na površinu Marsa. Uprkos tome uspjehu, lender je funkcionisao svega 20 sekundi od aktiviranja a za to vrijeme je na Zemlju poslao jednu fotografija, niske rezolucije.

Dio lendera bio je i 4,5 kg težak rover koji je s lenderom bio spojen putem 15 m dugog kabla. Zbog brzog gubitka lendera, rover nije aktiviran.

Reference[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: