Maslačak

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Maslačak
Taraxacum officinale
Taraxacum officinale
Sistematika
Carstvo Plantae
Divizija Magnoliophyta
Klasa Magnoliopsida
Red Asterales
Porodica Asteraceae
Rod Taraxacum
Weber ex F.H.Wigg., 1780
vrste
* Taraxacum officinale (syn. T. vulgare)

Maslačak (lat. Taraxacum) (lišće maslačka poznato pod nazivom radić) je cvijet iz porodice Asteraceae. Maslačak je višegodišnja zeljasta biljka sa žutim cvjetnim glavicama složenim iz velikog broja cjevastih i jezičastih cvjetova. Ima 25 vrsta maslačaka i obično se nalazi u krajevima sa umjerenom i hladnom klimom. Prirodno stanište maslačaka su Afrika, Azija i Evropa, ali se mogu naći i na drugim kontinentima. Cvjeta od marta do oktobra. Mnoge vrste maslačaka mogu proizvesti sjeme aseksualnim putem (apomixis), što znači bez polenizacije, i takvi cvijetovi su genetički identični roditeljskim.[1]

Maslačak

Na prostorima Balkana pretežno nailazimo na vrstu Taraxacum officinale.

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Korijen maslačka ima složen hemijski sastav. U mliječnom soku sadrži heterozide, ugljene hidrate, minerale pa se koristi za liječenje upale i kamena žučne kese, žutice, smanjenog lučenja mokraće i dr. U narodnoj medicini koristi se kao gorko sredstvo, kolagog, aperitiv, te za smanjivanje masnoće u krvi. Od njega se može praviti čaj, sirup ili maslačkovo vino.

Poznata je, osim po ljekovitosti, kao izuzetno hranljiva biljka bogata vitaminima C i A, organskim kiselinama, mineralima (posebno K, Na, Mg). Proljetna salata pravi se od sasvim mladih listova koji se beru prije cvjetanja i van naseljenog područja.

Dodir sa svježim mliječnim sokom može izazvati alergijsku reakciju kože.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons
Commons: Maslačak
Wikivrste
Wikivrste: Taraxacum