Matusja Blum

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Matusija Blum (1914-1998) je bila pijanistkinja i klavirski pedagog.

Rođena je u Kišinjovu i tamo započela studij klavira. U Sarajevo je došla iz Praga 1939. god. nakon završetka majstorske klase na praškom konzervatoriju kod uglednih profesora Vilema Kurza i Jana Hermana. Odmah je započela koncertnu u pedagošku djelatnost. Sudjelovala je na tada avangardnim priredbama Collegiuma artisticuma. Od 1945. predavala na Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu. Neko vrijeme je djelovala i u Beogradu (1948-52), na poziv vrsnog pijaniste i pedagoga Emila Hajeka. Od 1955. je profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu kao jedan od njenih prvih pedagoga (1963-1967. i 1973-1977. dekan). Svojim dugogodišnjim djelovanjem na sarajevskoj Muzičkoj akademiji odgojila je veliki broj vrsnih pijanista i pedagoga među kojima su Božena Griner, Milanka Mišević, Milica Šnajder, Farida Mušanović, Zlata Maleš, Planinka Jurišić-Atić, Attila Gracza i drugi.

U klasama njenih najboljih studenata odnjegovani su danas priznati umjetnici različitih generacija: Aleksandra Romanić, Vladimir Valjarević, Belma Bešlić i drugi.

Matusija Blum je bila rijetko predan i, za to vrijeme, izuzetno napredan pedagog. Njena klavirska pedagogija je sinkretizam velike ruske i prefinjene češke klavirske škole. Izuzetno je zaslužna za unaprijeđenje pijanizma u BiH i šire. Po mnogima je bila jedan od najkvalitetnijih klavirskih pedagoga u bivšoj državi. Za svoju umjetničku i pedagošku djelatnost je 1984. godine dobila Republičku nagradu BiH.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]