Memorijalni kompleks u Jablanici

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pontonski most na Neretvi u 2010

Memorijalni kompleks u Jablanici je posvećen Bitki na Neretvi u toku drugog svjetskog rata. Od 1997. godine je samostalna Javna ustanova. Proglašen je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine [1]

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Nacionalni spomenik nalazi se u Jablanici, na desnoj obali Neretve. Prema kompleksu vodi saobraćajnica koja se odvaja od magistralnog puta Konjic-Mostar.

Historija[uredi | uredi izvor]

Istorijski kulturni pejzaž u kojemu je danas smješten Muzej „Bitke za ranjenike na Neretvi u Jablanici“, predstavlja spomen-kompleks vezan za četvrtu neprijateljsku ofanzivu - događaj koji se desio u februaru i martu 1943. godine, kom prilikom su pripadnici jedinica Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije spasili preko 4000 ranjenika i bolesnika uprkos združenom napadu sila Osovine. Ovaj lokalitet ima veliku simboličku i istorijsku važnost. Spomen-most je najvredniji muzejski eksponat kao svjedočanstvo specifične taktike partizanskog ratovanja i jedne od najhumanijih bitki u Drugom svjetskom ratu. Sam Muzej projektovali su arhitekti Branko Tadić, Zdravko Dunđerović i Mustafa Ramić (i u to vrijeme smatran je važnim primjerom modernističkog brutalizma), a otvorio ga je Josip Broz Tito 12. novembra 1978. godine povodom obilježavanja 35. godišnjice bitke.

Opis[uredi | uredi izvor]

Nacionalni spomenik se sastoji od prostora i nekoliko objekata koji obilježavaju Bitku na Neretvi.

Muzej Bitka za ranjenike na Neretvi je objekat sa podrumom, prizemljem i spratom. Projektanti muzeja su arhitekti: Branko Tadić, Zdravko Dunđerović i Mustafa Ramić. Ukupna površina muzeja na sve tri etaže iznosi 4.873 m2. Zgrada je u eksterijeru oblikovana u vidu razigranih, međusobno isprepletenih kubusa. Muzej u svom arhivu posjeduje originalne i kopije fotografija, karata i dokumenata vezanih za bitku, puške, uniforme, makete aviona, bombe, šljemove i dr. U izložbenom prostoru Muzeja „Bitka za ranjenike na Neretvi“ nalaze se dvije slike u ulju posvećene nošenju ranjenika (Ismet Mujezinović, S. Gavrilović).

Manifestacioni prostor sa otvorenom scenom i zborište na desnoj obali Neretve. U njega je ukomponovana otvorena scena, izrađena od kamenih ploča bijele boje i stepenasto gledalište na pet nivoa, sa tri strane koje se spušta prema pozornici.

Most u Jablanici. Ostaci mosta sa prilaznim pješačkim stazama na obe obale.

Stara lokomotiva serija 73 na desnoj obali i jedina sačuvana iz te serije putničkih vozova.

Zgrada Bunkera na lijevoj obali Neretve. Bunker sagrađen je početkom XX stoljeća. To je jednoprostorni objekat pravougaone osnove, sa zasječenim uglovima stranica. Objekat Bunkera danas nije dio cjeline. Dat je na korišćenje privatnom vlasniku.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Memorijalni kompleks". kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 7. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]