Metropolitan Area Network

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
MAN mreža.jpg

Metropolitan Area Network je mreža koja se sastoji iz velikog broja računarskih mreža, a koje se obično nalaze u jednom gradu Za razmjenjivanje podataka najčešće se koristi optički kabl ili bežični način komunikacije.

MAN mreža može tako imati više umreženih LAN mreža, a preko MAN-a može imati vezu sa Wide Area mrežom (kao što je Internet) čineći jednu veliku međusobno povezanu mrežu računara). Najčešći protokoli koji se koriste su ATM, SMDS i FDDI, dok se u posljednje vrijeme zamjenjuju sa Ethernet protokolom (tzv. Metro-Ethernet). Brzina ovakvih mreža koje koriste DQDB (Distributed Queue Dual Bus) tehnologiju se kreće od 34 do 155 Mbps.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]