Mia Martini

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Mia Martini (20. septembar 1947. Bagnara Calabra, Italija - 12. maj 1995. Cardano al Campo, Italija) je bila veoma poznata italijanska pjevačica. Njeno pravo ime je bilo Domenica Berté. I njena sestra Loredana Berté je bila pjevačica. Živjela je svoje djetinjstvo i adolescenciju u luci Recanati.

Njena karijera je počela 1963. godina pjevajući džez pjesme u barovima i restoranima.

Snimala je svoj prvi album "Oltre la collina" (Preko brda) 1971. godina.


Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • "Oltre la collina", (1971)
  • "Nel mondo, una cosa", (1972)
  • "Il giorno dopo", (1973)
  • "È proprio come vivere", (1974)
  • "Sensi e contresensi", (1975)
  • "Un altro girono con me", (1975)
  • "Che vuoi che sia... se t'ho aspettato tanto",(1976)
  • "Per amarti", (1977)
  • "Danza", (1978)
  • "Mimì", (1981)
  • "Quante volte... ho contato le stelle", (1982)
  • "Miei compagni di viaggio", (1983)
  • "Martini Mia", (1989)
  • "La mia razza", (1990)
  • "Mi basta solo che sia un amore", (1991)
  • "Mia Martini in concerto", (1991)
  • "Lacrime", (1992)
  • "Rapsodia, Il meglio di Mia Martini", (1992)
  • "La musica che mi gira intorno", (1994)