Milan Tepić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Milan Tepić
Rođenje (1957-01-26) 26. januar 1957.
Komlenac, Jugoslavija
Smrt29. septembar 1991(1991-09-29) (34 godine)
Bjelovar, Hrvatska
Zanimanjeoficir

Milan Tepić (Komlenac kod Bosanske Dubice, NR BiH 1957. - Bedenik kod Bjelovara, Hrvatska 29. septembar 1991.) je bio major JNA.

U junu 1991. Tepić je bio komandant u centralnom skladištu borbenih sredstava u selu Bedeniku u blizini Bjelovara sa desetak vojnika. Kasarna "Vojnović" u samom gradu i objekti JNA u okolini Bjelovara su bili blokirani i napadnuti od strane hrvatskih snaga. Planom "Bilogora" Zbor narodne garde je 29. septembra 1991. napao i zauzeo kasarnu, a skladište se našlo u okruženju pod napadom. Major Tepić se nalazio unutar miniranog skladišta sa vojnikom Stojadinom Mirkovićem, koji je pružao podršku iz oklopnog transportera i tom prilikom poginuo od pogotka protivoklopne rakete. Nakon kraće borbe Tepić je naredio vojnicima da se predaju, a prilikom ulaska hrvatskih snaga u objekat digao je u zrak sebe i skladište sa 170 tona eksplozivnih sredstava.[1] Hrvatska strana je potvrdila gubitak 11 svojih vojnika.

Major Milan Tepić je odlukom Predsjedništva SFRJ posthumno odlikovan Ordenom narodnog heroja. Njemu u počast, Republika Srpska je 1993. ustanovila medalju za posebne zasluge u ratu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Citati[uredi | uredi izvor]

Jedanput ljudi daju riječ, ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao riječ da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško. (Milan Tepić, 1991. godine)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]