Milan Katičić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Milan Katičić, pravnik, dr. iur., (Vrbanja,Slavonija 1863 - Zagreb, 1944).

Milan Katičić je rodočelnik čuvene hrvatske obitelji koja je dala dva akademika, Natka (sin) i Radoslava (unuk).

Višu realnu gimnaziju završio je u Vinkovcima. Studirao i diplomirao pravne nauke na Pravoslovnoj akademiji u Zagrebu.

Kao student upao je u oči Khuenovim vlastima jer je izrazito bio hrvatski rodoljub, pa su ga uvrstili u neku crnu listu. Kad je shvatio da će mu u Hrvatskoj i Slavoniji biti onemogućena advokatura, otišao je u Bosnu.

Znao je reći: "Uskočio sam od kralja k caru". Kad se javio advokatskoj komori u Sarajevu, rekli su mu u kojim gradovima može otvoriti kancelariju. Među njima je bio i Bihać. A on se sjetio da se u srednjovjekovnim ispravama Bihać opisuje kao "caput regni Croatiae". I odmah je odlučio poći onamo. U komori su se čudili jer je Bihać za njih bio najzabitnija provincija. Sav radni vijek proveo je u Bišću.

Sudjelovao je i u javnom životu, te je bio i zastupnik u Bosanskom saboru. Bio aktivan u HKD Napretku, kojeg je zapravo i osnovao.

U Hrvatskoj narodnoj zajednici čiji je Predsjednik dr. Nikola Mandić, tajnik Nikola Precca, a predsjednici okružnih odbora: dr. Jozo Sunarić (Banja Luka), dr. Milan Katičić (Bihać), fra Ambroz Miletić (Mostar), Petar Zelenika (Sarajevo), fra Marijan Duić (Travnik) i dr. Ivo Pilar (Donja Tuzla). (Prema tekstu Antuna Gustava Matoša IZ SARAJEVA Ex oriente lux!).

Tek negdje 1940. preselio se u Zagreb da pod starost bude blizu sinu Natku. Umro je 1944 u 81. godini života.