Milwaukee

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Milwaukee, Wisconsin)
Umjetnički muzej u Milwaukeeju

Milwaukee (fonetski Milvoki) je najveći grad u američkoj saveznoj državi Wisconsin i okrugu Milwaukee, kojem je i sjedište. U samom gradu prema popisu iz 2000. živi 596,974 stanovnika, a metropolitansko područje broji sveukupno 1,709,926 stanovnika. Milwaukee je 19. grad po veličini u Sjedinjenim Državama, a nalazi se u jugoistočnom dijelu savezne države Wisconsin, na zapadnoj obali jezera Michigan.

Historija[uredi | uredi izvor]

Područje današnjeg Milwaukeeja u početku su nastanjivala indijanska plemena Fox, Mascouten, Potawatomi i Winnebago, a svoje ime dobio je prema indijanskoj riječi millioke, za koju se pretpostavlja da je značila "dobra zemlja" ili "sastajalište kraj vode". Francuski misionari i trgovci prolazili su područjem u 17. i 18. vijeku. Solomon Juneau je 1818. bio jedan od Francuza koji su se nastanili na tom području, gdje je preuzeo trgovačke poslove svog punca, a 1833 osnovao grad na istočnoj obali rijeke Milwaukee. 1846., Juneauov se grad spojio sa susjednim rivalima, gradovima Kilbourn Town i Walker's Point, te tako objedinio grad Milwaukee, a Juneau je bio i prvi Milwaukeejev gradonačelnik i danas se u središtu grada nalazi njegov kip i replika njegove drvene kućice. Njemački imigranti su pomogli u povećavanju broja stanovnika tokom četrdesetih godina 19. vijeka i desetljeća koja su slijedila. Milwaukee i danas ima velik broj njemačko-američke populacije. Liberalna tradicija tih ljudi dovela je do socijalističke vladavine u Milwaukeeju tokom više desetljeća u 20. vijeku.

Sport[uredi | uredi izvor]

Milwaukee je dom nekoliko profesionalnih sportskih timova od kojih je najpoznatija košarkaška NBA ekipa Milwaukee Bucks. Od ostalih ekipa tu su bejzbolska Milwaukee Brewers, hokejaška Milwaukee Admirals, malonogometna Milwaukee Wave i nogometna Milwaukee Wave United.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]