Mirza Idrizović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mirza Idrizović
Rođenje (1939-08-07) 7. august 1939.
Sarajevo, Kraljevina Jugoslavija
Smrt21. decembar 1997(1997-12-21) (58 godina)
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Zanimanjerežiser, scenarist[1]

Mirza Idrizović (rođen u Sarajevu 1939, preminuo 1997) je bio filmski i TV režiser i scenarista.

Studirao je arhitekturu u Ljubljani, završio je u Sarajevu. Radio kao scenograf na nekoliko igranih filmova, bio asistent nekolicini poznatih stranih i domaćih reditelja (Tomo Janjić, Veljko Bulajić, Aleksandar Astrik, Orson Welles), te se bavio filmskom publicistikom i radio kao urednik dokumentarnih i igranih programa na TV Sarajevo.

Filmska karijera[uredi | uredi izvor]

Prvi igrani film ovog autora nosi naslov Ram za sliku moje drage (1968), tema je djetinstvo i odrastanje, prisutna je humorna poetska forma i reference na tadašnji novi talas. Idrizovićevi filmovi su smjesa humora, nostalgije, nadrealističkog prosedea, te blage tuge. Ovo su osnovne karkteristike i njegovih sljedećih igranih filmova Život je masovna pojava (1970) i Pjegava djevojka (1973).

Novu fazu u svom opusu počinje filmom Miris dunja (1982). Ratnom melodramom koja se bavi odnosom muslimana i jevreja tokom okupacije Sarajeva u Drugom svjetskom ratu. Ovaj film bio je jugoslovenski predstavnik za nagradu Oscar, a dobio je i Zlatnu arenu za scenario. Azra (1988) drugi je film iz Idrizovićeve ratne faze. Ovaj film govori o kraju rata u Sarajevu i položaju žene.

U pripremama za igrani film Bosanski rulet ga zatiče rat u Sarajevu. Radi za producentsku kuću Saga gdje režira nekoliko kratkih dokumentarnih filmova različite tematike. Ratni rad autora udruženi u Sagi je nagrađen Feliksom Evropske filmske akademije.? Na desetini svjetskih festivala je prikazan i Sagin film MGM Sarajevo, gdje je Idrizović bio jedan od trojice reditelja. Režirao je veliki broj kratkih filmova od kojih su najpoznatiji i najnagrađivaniji Pismo, Kasabe, La paloma. Na televiziji će ostati upamćen kao autor putopisne TV serije Hodoljublja.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Biografija na imdb.com pristupljeno 6. juni 2015.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]