Mjeriteljstvo

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Mjeriteljstvo ili metrologija je nauka o mjerenju, koja uključuje sve teoretske i praktične aspekte mjerenja - bavi se metodama mjerenja fizikalnih veličina, ostvarivanjem i održavanjem etalona fizikalnih veličina, razvojem i izradom mjerila (mjernih instrumenata, uređaja i mjernog pribora), te analizom mjernih rezultata. Za njezin nastanak većina metrologa navodi 18. vijek. Mjeriteljstvo je razvijeno do primijenjene nauke. Ono je, kao i sve druge primijenjene nauke, našlo ishodišta duboko u specijalističkim strukama u kojima se nešto svrhovito mjeri.

Dijeli se na:

Također, možemo ga posmatrati zavisno od:

U definisanju mjeriteljstva izrečena je multidisciplinarna kategorizacija poimanja mjeriteljstva na kvantitetnom (količinskom) i kvalitetnom (sadržajnom) određenju pojavnosti u svim djelatnostima, zbivanjima, stanjima i događajima. Mnoge su mjerne jedinice izvan priznatih sistema mjernih jedinica, pa ipak služe potrebi količinskog i sadržajnog određenja. Međunarodni sistem mjernih jedinica (SI) ima nekoliko grupa mjernih jedinica po čemu se vidi da se mnogo toga ne može mjeriti osnovnim jedinicama. Iz mjernih jedinica SI-a moguće je shvatiti temeljito šta se izražava i kakav je aktivitet u brojčanom izrazu. Zato te mjerne jedinice čine osnovu za razvoj mjeriteljstva, a s tim i ekonomije, po osnovi tačnosti, preciznosti, poštenja i korektnosti pri razmjenjivanju informacija, proizvoda, usluga i novca.

Commons
Commons: Mjeriteljstvo


Nuvola apps kalzium.svg Nedovršeni članak Mjeriteljstvo koji govori o fizici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.