Mjesna zajednica

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Mjesna zajednica je pojam koji uključuje određenu teritorijalnu cjelinu, u kojoj građani, posredstvom vlastitih i zajedničkih resursa, zadovoljavaju najveći dio svojih životnih potreba i rješavaju svoje životne probleme.

Mjesna zajednica uključuje i odgovarajuće institucije i mrežu institucija koje, u sprezi sa stanovništvom, čine manje ili više čvrstu i trajnu vezu međusobnih odnosa, uzajamnosti i raznolikosti oblika života. Na osnovu solidarnosti i uzajamnosti, mogu se razviti specifični načini života koji mjesnoj zajednici koji daju posebne kvalitete i mogu ih razlikovati od drugih.

Kao negativna posljedica može se javiti izoliranost i zatvorenost nekih mjesnih zajednica i stvaranjem „geta” kao suprotnosti osnovnim ciljevima obogaćivanja mreže kontakata i saradnje.