Molve

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Molve je naselje sa oko 2500 stanovnika, za koje još kažu da je "Hrvatski Kuvajt" zbog nalazišta nafte i plina u okolini sela.[citat potreban]

Ime Molve dolazi od mlinova na rijeci Dravi i njenim pritokama. Iako se posrednim putem može saznati da su Molve postojale u 13. vijeku, prvi put se pouzdano spominju 1330. Prema ispravi iz 1366. vidi se da je u Molvama bilo središte malog istoimenog feudalnog posjeda, kojeg 1397. kralj Žigmund daje sinovima Ivana od Kanjiže. U 15. vijeku ulaze u sastav Koprivničko-đurđevačko-prodavičkog vlastelinstva.

Poznato plinsko i plinsko-kondeznatno polje Molve, otkriveno u drugoj polovini 1970-ih, koje proizvodi 30% plina za Hrvatsku i ima najmoderniji pogon za preradu plina u ovom dijelu Evrope.[citat potreban]

Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: