Momčilova tvrđava

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Momčilova tvrđava ili kula je srednjovjekovna tvrđava u selu Preodac, kod Bosanskog Grahova, Bosna i Hercegovina.

Interesantno da niko od naučnih radnika nije našao za shodno da napravi arheološka istraživanja ili da istinu o tvrđavi potraži u pisanim dokumentima. I znatiželjnici ne obilaze tvrđavu zbog udaljenosti od 25 km od najbližeg većeg naselja i prometnica. Po legendi, narod ovih krajeva kulu vezuje za Crnu Kraljicu? Druga legenda govori da je ovo mjesto ukleto.

Ostaci srednjevijekovne kule nisu istraženi, tako da se o vremenu gradnje mogu praviti samo pretpostavke. Samo se pretpostavlja da je mogla nastati u vrijeme kralja Tvrtka. Pošto se radi o monumentalnoj gradjevini, kao takvu mogao ju je sagraditi neko od bosanskih vladara ili njegov bliži rodjak.

Zašto je izabrana baš ta lokacija ne treba da čudi. Takozvani prirodni uslovi i uz to strateški položaj su sasvim sigurno odigrali važnu ulogu. Moguće je da je graditelj kule bio porijeklom baš iz ovih krajeva. Postavlja se isto tako pitanje šta je bila funkcija kule? Da li je to bila samo ljetna rezidencija ili pak pravo sjedište kralja ili vlastele, za sada ostaje nepoznato. Mještani sela Preodac znaju gdje je bio glavni ulaz koji je nažalost zatrpan kamenjem . Zidine ovog velelepnog zdanja protežu se skroz do dna kanjona Unca i jako su nepristupačne sa spoljašnje strane.

Da li su je razorili Osmanlije poslije osvajanja Bosne, poslije 1463 ili znatno kasnije takođe ostaje za sada otvoreno pitanje.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]