Mostar Sevdah Reunion

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Mostar Sevdah Reunion je muzički sastav iz Mostara, Bosna i Hercegovina, čiji se muzički izraz gotovo u cijelosti sastoji od sevdaha, sevdalinki i romske muzike u modernim aranžmanima. Možda je najbolji opis muzike Mostar Sevdah Reuniona "Balkanski blues". Sastav čine Mišo Petrović (gitara),Sandi Duraković (gitara), Nermin Alukic Cerkez (vokal i gitara) , Vanja Radoja (violina), Marko Jakovljević (bas), Gabrijel Prusina (klavir) i Senad Trnovac (bubnjevi).

Mostar Sevdah Reunion and Dragi Sestic
Mostar Sevdah Reunion

Historija[uredi | uredi izvor]

Idejni začetnik sastava je Dragi Šestić, producent i menadžer benda. Prvi album je snimljen u Centru Pavarotti u Mostaru i izdan je 1999. godine za izdavačku kuću World Connection iz Holandije. Slijedi saradnja s Šabanom Bajramovićem i izdavanje drugog albuma. Nakon prekida saradnje s Šabanom Bajramovićem, Dragi Šestić 2002 godine otkriva Ljiljanu Buttler i snima dva albuma (The Mother of Gypsy Soul i The legends of Life) za Snail Records. Između dva albuma s Ljiljanom Buttler, snimljen je album A Secret Gate 2003 godine. 2006 izlazi ponovo album sa Šabanom Bajramovićem , a 2007 Cafe Sevdah kojim je bend prezentirao najnovije pjevačko otkrovenje iz Prijedora-Nermina Alukića Čerkeza.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

 • Mostar Sevdah Reunion
 1. "Mostar Sevdah Reunion" (1999.) World Connection
 2. "A Secret Gate" (2003.) Snail Records
 3. "Cafe Sevdah" (2007.) Snail Records
 4. "Tales From A Forgoten City" (2013.) Snail Records and World Connection
 • Šaban Bajramović
 1. "A Gypsy legend" (2001.) World Connection
 2. "Saban" (2006.) Snail Records
 • Ljiljana Buttler
 1. "The Mother of Gypsy Soul" (2002.) Snail Records
 2. "The legends of life" (2005.) Snail Records
 3. "Frozen Roses" (2009.) Snail Records

Filmovi[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]