Moulin Rouge!

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Moulin Rouge (2001))
Moulin Rouge
RežiserBaz Luhrmann
ProducentMartin Brown
Baz Luhrmann
Scenarist(i)Baz Luhrmann
Craig Pearce
Uloge
MuzikaCraig Armstrong
Žanr
KinematografijaDonald M. McAlpine
MontažaJill Bilcock
Produkcija20th Century Fox
Distributer
  • InterCom Izmijeni na Wikipodacima
Premijera2001.
Trajanje127 minuta[1]
ZemljaSAD
JezikEngleski
Budžet52 miliona dolara[2]
Zarada179.2[3]

Moulin Rouge! je australijsko-američki igrani film u kategoriji mjuzikla, romantične komedije, u režiji Baza Luhrmanna, koji ujedno bio i ko-producent i ko-scenarist. To je priča o mladom engleskom pjesniku i piscu, Kristijanu (Ewan McGregor), koji se zaljubljuje u zvijezdu Moulin Rougea, kurtizanu Satine (Nicole Kidman). Film koristi muzičko okruženje Montmartrea u Parizu u Francuskoj.

Na 74. dodjeli Oscara, nominovan je za osam nagrada, uključujući i nagradu za najbolji film i najbolju glumicu za Nicole Kidman, osvajajući dva: za najbolju scenografiju i Oscar za najbolju kostimografiju. To je bio prvi mjuzikl nominovan za najbolji film nakon 10 godina, kada je Disneyjev Ljepotica i zvijer bio nominiran 1991. godine. U anketi najvećih filmova BBC-a 2016. godine, Moulin Rouge! je bio na 53. mjestu.[4] Na 59. dodjeli "Zlatnog globusa, zajedno sa filmom Genijalni um, imao je najviše nominacija ukupno 6, osvojivši tri nagrade u kategorijama za najbolji film – komedija ili mjuzikl, najbolju glumicu - komedija ili mjuzikl, najbolju originalnu muziku za Craiga Armstronga.[5]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Godine 1900. britanski pisac Christian (Ewan McGregor), koji pati od depresije, počinje da piše na svojoj pisaćoj mašini ("Nature Boy"). Dok Christian pripovijeda, film se vraća godinu dana unazad kada se on preselio na Montmartre u Parizu kako bi postao pisac i našao se među članovima boemskog pokreta. Ubrzo otkriva da su njegovi susjedi raspuštena grupa umjetnika na čelu sa Henri de Toulouse-Lautrecom (John Leguizamo)). Toulouse-Lautrec i ostali traže Christianovu pomoć, a njegova vještina pisanja pomaže im da završe predstojeću predstavu, Spektakularni spektakl, koju žele prodati vlasniku Moulin Rougea, Haroldu Zidleru (Jim Broadbent). Grupa stiže u Moulin Rouge dok Zidler i njegova plesna grupa "Dijamantni psi" nastupaju pred publikom ("Zidlerov Rap Medley / Can Can ples"). Toulouse organizuje sastanak Christiana i Satine (Nicole Kidman), zvijezde Moulin Rougea i kurtizane, u svojim privatnim odajama kako bi je upoznao sa predstavom, nesvjestan da je Zidler obećao dati Satine bogatom i psihopatskom vojvodi Monrothu (Richard Roxburgh), koji je i potencijalni investitor u kabareu ("Pjenušavi dijamanti").

Satine je greškom mislila da je Christian vojvoda, i pleše sa njim prije nego što ga odvlači u svoju privatnu odaju da sa njim razgovara o povjerljivim stvarima ("Ritam noći", "Upoznaj me u crvenoj sobi"), ali uskoro saznaje da je on samo obični pisac ("Tvoja pjesma"). Vojvoda ih zatiče zagrljene; Christian i Satine tvrde da su samo vježbali dijaloge iz predstave Spektakularni spektakl. Uz Zidlerovu pomoć, Toulouse i ostali iz grupe šalju vojvodi rukopis s improviziranom radnjom o zlom maharadži koji pokušava da se udvara indijskoj kurtizani koja više voli siromašnog svirača sitara ("Intonacija"). Vojvoda podržava predstavu pod uslovom da samo on može imati Satine. Satine otkriva Christianu svoju čežnju da napusti Moulin Rouge i da postane "prava glumica" ("Jedan dan ja letim"). Christian se navraća kod Satine kako bi je uvjerio da bi trebali biti uvijek zajedno, i na kraju ona se zaljubljuje u njega ("Elephant Love Medley"). Dok se kabare pretvara u pozorište, Christian i Satine se i dalje viđaju pod izgovorom da uvježbavaju dijaloge predstave. Vojvoda postaje sumnjičav prema njihovim čestim sastancima i upozorava Zidlera da bi mogao prestati finansirati predstavu; Zidler organizira da Satine večera s vojvodom, ali ona se razbolijeva od tuberkuloze ("Ako bi trebala umrijeti"). Zidler se pravda vojvodi, tvrdeći da je Satine otišla na ispovijedanje ("Kao Djevica"). Zidler saznaje od liječnika koji liječi Satine ona neće dugo živjeti, ali to saznanje ne saopštava Satine. Satine kaže Christianu da njihov odnos ugrožava predstavu, ali uprkos tome on piše tajnu ljubavnu pjesmu kako bi dokazao svoju ljubav prema njoj ("Neka bude šta bude").

Dok vojvoda gleda Christiana na probi sa Satine, Nini, ljubomorna glumica, ističe da je predstava ustvari metafora za Christiana, Satine i Vojvodu. Razjaren, vojvoda traži da se završetak predstave promijeni tako što će kurtizana izabrati maharadžu; Satine se nudi da provede noć s vojvodom kako bi zadržali originalni završetak. U vojvodinim odajama, Satine vidi Christiana kako luta ulicama i shvata da ne može spavati sa vojvodom. ("Roxannein Tango"). Vojvoda pokušava da je siluje, ali je spašava Le Chocolat (Deobia Oparei), jedan od kabaretskih muških plesača. Ponovo ujedinjena sa Christianom, on je poziva da pobjegne s njim. Vojvoda kaže Zidleru da će ubiti Christiana ako Satine ne bude njegova. Zidler ponavlja ovo upozorenje Satine, ali kad ona odbija da se vrati, konačno je obavještava da će uskoro umrijeti ("Budala da vjeruje"). Zidler kaže Satine da mora spasiti Christianov život, da mu mora reći da će ostati sa vojvodom, iako ga ne voli ("The Show Must Go On (pjesma grupe Queen)"). Christian pokušava da je prati, ali mu je uskraćen ulaz u Moulin Rouge, i postaje depresivan, iako Toulouse insistira da ga Satine voli.

U noći predstave, Christian se ušuljao u Moulin Rouge, namjeravajući da plati Satine kao kurtizanu ("Hindi Sad Diamonds"). On zatiče Satine samu prije nego što je kročila na pozornicu i zahtijeva da mu lično kaže da ga ne voli. Odjednom se nalaze u centru pažnje; Zidler improvizira i uvjerava publiku da je Christian maskirani svirač sitara. Christian ostavlja Satine i odlazi sa pozornice. Sa krovne konstrukcije iza pozornice, Toulouse viče: "Najveća stvar koju ćete ikada naučiti je da volite i da budete voljeni zauzvrat", potičući Satine da pjeva pjesmu koju je Christian napisao da izrazi svoju ljubav prema njoj. Christian se vraća na pozornicu, pridružuje joj se u pjesmi i potvrđuje svoju ljubav prema njoj. Vojvoda je naredio svom tjelohranitelju (Linal Haft) da ubije Christiana, ali je osujećen, dok je vojvodin pokušaj zaustavio sam Zidler. Vojvoda izlazi iz kabarea dok Christian i Satine završavaju svoju pjesmu ("Neka bude šta bude", "Coup d'Etat (Finale)").

Nakon što se zavjesa spustila, Satine podliježe tuberkulozi. Prije nego što umre, Christian i Satine izražavaju ljubav jedno prema drugom i ona mu kaže da napiše njihovu priču. Godinu dana kasnije, Moulin Rouge je zatvoren, a Christian završava pisanje priče o svojoj ljubavi prema Satine, "ljubavi koja će živjeti zauvijek" ("Nature Boy").

Uloge[uredi | uredi izvor]

Nagrade i nominacije (Američke filmske akademije)[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "MOULIN ROUGE! (12)". British Board of Film Classification. 21. 6. 2001. Arhivirano s originala, 31. 10. 2014. Pristupljeno 7. 3. 2013.
  2. ^ "Moulin Rouge! (2001) – Box office / business". The Internet Movie Database. Pristupljeno 27. 3. 2009.
  3. ^ "Moulin Rouge!". Box Office Mojo. Pristupljeno 27. 3. 2009.
  4. ^ "The 21st century's 100 greatest films". BBC. 23. 8. 2016. Pristupljeno 14. 1. 2017.
  5. ^ "Nagrade na imdb.com". Pristupljeno 16. 12. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]