Muflon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Muflon
Status zaštite: Smanjeni rizik
Muflon, Ovis musimon
Muflon, Ovis musimon
Sistematika
CarstvoAnimalia
KoljenoChordata
RazredMammalia
RedArtiodactyla
PorodicaBovidae
PotporodicaCaprinae
RodOvis
VrstaOvis musimon

Muflon (lat. Ovis musimon) je vrsta divlje ovce. Smatra se da je muflon jedna od dvije vrste koje su preci moderne domaće ovce.[1]

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Muflon ima crveno-smeđu dlaku sa tamnim prugama na leđima, dok mu je na stomaku krzno nešto svjetlije. Mužjaci imaju velike rogove, dok ih ženke mogu ali i ne moraju imati.

Porijeklo[uredi | uredi izvor]

Njihova domovina je jugoistočna Azija, tačnije vrste poznate pod nazivom Ovis orientalis. Donešen je na ostrva u Sredozemlju još u neolitskom periodu, na Korziku, Sardiniju, Rodos i Kipar, vjerovatno kao napola odomaćena životinja, odnosno javlja se kao Ovis musimo ili Ovis ammon (Evropski muflon). Sada je veoma rijedak na pomenutim ostrvima, te je po IUCN-u klasificiran kao ugrožena vrsta.[2]. Sredinom 20. vijeka, muflon je uspješno naseljen u zemlje centralne Evrope: Njemačku, Austriju, Holandiju, Češku, Slovačku, Mađarsku, Bugarsku i Rumuniju, pa čak i u neke sjeverne zemlje poput Finske. Od 1980tih muflon se uzgaja kao divljač po rančevima Sjeverne Amerike, najviše kao lovna divljač. Uspješno je kloniran 2001. godine, a klonirani primjerak je živio 7 mjeseci, čineći ga prvim kloniranim sisarom koji je ugrožen, a tim eksperimentom je pokazano da je moguće primijeniti surogat majke (u ovom slučaju ovce) u slučajevima kloniranja egzotičnih životinja.[3].

Simbol[uredi | uredi izvor]

Muflon je simbol Cyprus Airways (Kiparska aviokompanija), a nalazi se i na kiparskim kovanicama Eura od po 1, 2 i 5 centi.[4].

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Hiendleder S, Kaupe B, Wassmuth R, Janke A: Molecular analysis of wild and domestic sheep questions current nomenclature and provides evidence for domestication from two different subspecies, Biological sciences, The Royal Society of London, 7. maj 2002.
  2. ^ International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, IUCN crvena lista ugroženih vrsta[mrtav link], IUCN, 10. april 2007.
  3. ^ Trivedi, Bijal P.: Scientists Clone First Endangered Species: a Wild Sheep, National Geographic Today, 2001.
  4. ^ "www.centralbank.gov.cy". Arhivirano s originala, 4. 6. 2011. Pristupljeno 25. 1. 2008.