Mural

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Primjer murala u Meksiku

Mural (od riječi na španskom jeziku mural) je slika urađena na zidu, plafonu-tavanici ili nekoj drugoj velikoj permanentnoj zidanoj površini. Pojam označava i slikarsku kategoriju koja je postala poznata zahvaljujući pokretu nazvan muralizam.

Zidno slikarstvo može biti realizovano različitim tehnikama poput fresko i seko. U osnovi, obje tehnike koriste pigment otopljen u vodi. Razlika je u nanošenju boje na suhi ili vlažni malter.

Teme često zastupljene na muralima mogu biti različiti alegorijski prikazi inspirisani političkim, religijskim i inim motivima i idealima.

Murale ne treba miješati sa grafitima. Grafiti, kako im samo ime navodi, su znakovi, potpisi, stilizovani, uvećani i razrađeni na različite načine. S druge strane, murali su slike na zidu različitog karaktera i imaju sve odlike jedne kompletne slike.

Iako rođeni u vremenu i pokretima protesta kao slobodni kreativni izrazi naroda protiv vlasti, postepeno su sve više poprimali estetsku vrijednost i, u svojim vrijednijim primjerima poprimali i socijalni značaj. U današnje vrijeme, često i naručeni od strane javnih struktura, murali označavaju vrijednost jedne lokacije i postaju dijelom kulturnog turizma.

Slike u pećini Lascaux, južna Francuska, koje datiraju iz prethistorijskog perioda možemo uvjetno nazvati prvim muralima. U ovu kategoriju možemo ubrojati i djela na zidovima egipatskih grobnica, na zidovima vila u Pompejima, Italija i sl. Pojam je dobio široku primjenu zahvaljujući umjetničkom pokretu "muralista" u Meksiku. Značajni predstavnici pokreta su Diego Rivera, David Siqueiros i José Orozco.

Današnji murali se slikaju različitim tehnikama, uljanim ili vodenim bojama.

Najveći mural na Balkanu dug 240 a širok 4 metra naslikan je u Bijelom Polju, Crna Gora naselje Pruška. Autori su članovi umjetničke organizacije koja djeluje pod okriljem NVO "Stari most".

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]