NK Čelik

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa NK "Čelik" Zenica)
NK Čelik Zenica
Puno imeNogometni klub
Čelik Zenica
NadimakCrno-crveni
Osnovan16. juni 1945.[1]
LokacijaZenica
Bosna i Hercegovina
AdresaBulevar Kulina bana b.b.
72000 Zenica
Boje   
StadionBilino Polje
Kapacitet14.550[2]
PredsjednikDenis Mušović
TrenerDario Damjanović
LigaPrva liga FBiH
FederacijaN/FS FBIH
Pozicija
2022/23.
1. mjesto (Druga liga FBiH)
Uspjesi
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Domaći
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Gostujući
Veb-sajtnkcelik.ba

Nogometni klub Čelik Zenica je profesionalni nogometni klub iz Zenice, Bosna i Hercegovina. Ime "Čelik" veže se za industriju čelika u Zenici. Kroz historiju, klub je bio prepoznatljiv po ogromnoj podršci svojih navijača na svome stadionu Bilinom Polju, na kojem svoje utakmice, uglavnom, igra i reprezentacija Bosne i Hercegovine. Takmiči se u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine.

Nogometni klub Čelik je jedan od dva bosanskohercegovačka tima koji je osvojio nacionalno prvenstvo tri puta zaredom - između 1994. i 1997. Klub osvojio dva nacionalna kupa zaredom - između 1995. i 1996. U vremenu bivše Jugoslavije, Čelik je igrao 17 sezona u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije. Osvojili su Mitropa kup dva puta te su bili jedni od pobjednika UEFA Intertoto Kupa 1975.

Čelik je jedini klub u Bosni i Hercegovini koji radi po socios principu, odnosno u vlasništvu je navijača. Članovi kluba demokratski biraju svoju upravu odnosno lidere kluba.

Čelik je aktivni član Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine. Taj status je ostvario osvojivši prvo mjesto u Drugoj ligi FBiH - Centar u sezoni 2022-23 i pobjedom u baražu za ulazak u Prvu ligu FBiH protiv ekipe Klisa iz Buturović Polja. U prošlosti je bio redovni član Premijer lige BiH, sve do sezone 2019-20 kada je ispao u niži rang. Zbog velikih dugova i želje za dugoročnom stabilizacijom kluba, Generalno vijeće/skupština je odlučila da takmičenje nastavi u najnižem rangu, odnosno četvrtom rangu - Liga Zenicko-dobojsko kantona, 13. jula 2020.

Historija kluba[uredi | uredi izvor]

U maju 1945. godine odlučeno je da se osnuju nogometni klub, kojem su dali ime „Čelik“. Kao zvaničan datum osnivanja je 16. juni.[3] Nakon osnivanja, nogometni klub Čelik se ubrzo uključuje u sistem takmičenja i počinje da nastupa u Republičkoj ligi. Pored Čelika tu su još Velež, Borac Banja Luka, Jedinstvo Bihać, Proleter Teslić, Sloboda Tuzla, FK Bratstvo Travnik, FK Udarnik i FK Sloboda Sarajevo. U sezoni 1946./47. Čelik u jakoj konkurenciji osvaja četvrto mjesto. Nakon toga dolazi do reorganiziranja takmičenja. Čelik se našao u Drugoj grupi Sarajevske podsavezne lige gdje je osvojio prvo mjesto. Do 1953. Čelik nije zabilježio neke veće uspjehe. Vrši se reorganizacija kluba i stvara se jači klub sa većim pretenzijama. Tada FK Čelik mijenja ime u FK Zenica. U sezoni 1953./54. FK Zenica trijumfira u Republičkoj ligi i ulazi u kvalifikacije za ulazak u Drugu saveznu ligu. Protivnik je bila FK Šumadija iz Aranđelovca. Prvu utakmicu Zenica je dobila 4:0, a drugu izgubila 2:0. Tako se FK Zenica plasirala u Drugu saveznu ligu. Iako učestvujući prvi put, FK Zenica u jakoj konkurenciji osvaja prvo mjesto. Nakon toga dolazi do ponovne reorganizacije takmičenja. Druga savezna liga je podijeljena na zone. Zenica se takmiči u zoni A. Osvaja prvo mjesto i stiče pravo učešća u kvalifikacijama za Prvu saveznu ligu. Protivnik joj je ekipa FK Lovćena iz Cetinja. U Cetinju je ekipa Zenice izgubila 2:1, dok je u Zenici susret završen 0:0. Zenica se nije uspjela plasirati u Prvu ligu. Bilo je to u sezoni 1955./56. Zenica nastavlja sa igranjem u Zonskoj ligi. U sezoni 1956./57. osvaja drugo mjesto, šok u sezoni 1957./58. gubi odlučujuću utakmicu protiv FK Rudara u Kaknju sa 1:0 i ne ulazi u Drugu saveznu ligu.

Narednih godina ekipu Zenice zahvata velika kriza. Nakon dugih pregovora dolazi do ujedinjenja FK Zenica i mjesnog rivala FK Željezničara. To se dešava 1959. godine. Novi klub dobija ime Radnički. Medutim, fuzija ne daje željene rezultate i u sezoni 1959./60. FK Radnički mijenja ime u FK Čelik. Dolaze bolji dani za klub, koji ubjedljivo osvaja prvo mjesto u Zonskoj ligi i ulazi u kvalifikacije za Drugu saveznu ligu. U finalu Čelik igra 2 utakmice protiv ekipe NK Borova. U prvoj utakmici na stadionu Blatuša bilo je 2:1 za Čelik, dok je u drugoj u Borovu bilo 0:0. Čelik je postao drugoligaš i ubrzo počinje da kuca na vrata Prve savezne lige. Čelik se takmiči u drugoj ligi – zapad. U sezoni 1963./64. ekipa Čelika u Zagrebu gubi odlučujuću utakmicu za ulazak u Prvu saveznu ligu. NK Lokomotiva je pobijedila 2:1.

Ulazak u Prvu saveznu ligu Jugoslavije[uredi | uredi izvor]

U sezoni 1966./67. Čelik se bori sa tuzlanskom Slobodom oko osvajanja prvog mjesta i ulaska u Prvu ligu. Meč odluke Čelik igra u Borovu protiv istoimene ekipe. Rezultat je bio 0:1 u korist Čelika, što je bilo dovoljno za ulazak u Prvu ligu. U Prvoj ligi Čelik ostaje samo jednu sezonu, da bi se ponovo vratio u Drugu ligu 1968./69. Čelik je u drugoligaškom društvu opet najbolji i uspijeva izboriti status prvoligaša. Narednih 10 godina Čelik ostaje u Prvoj ligi. Bilo je to zlatno doba Čelikove historije. Tadašnji uspjesi kluba zadivili su domaću sportsku javnost. Čelik 1971. godine po prvi put učestvuje u Srednjoevropskom kupu i odmah ga osvaja. U prvom kolu Čelik je eliminirao italijansku Kataniju. Na stadionu u Blatuši bilo je 3:0, dok je u gostima Čelik izgubio 1:0. Nakon toga Čelik je pobijedio i mađarski Diósgyör (0:1, 4:1), te u polufinalu MTK (1:0, 1:1). U finalu ekipu Čelika čekala je Austrija iz Salzburga na neutralnom terenu u italijanskoj Gorici. Rezultat je bio 3:1. Tako je Čelik po prvi put osvojio Mitropa Cup.

U 1972. godini u istom kupu Čelik je savladao Spartu iz Praga, te Honved iz Mađarske. U finalu sastaje se sa Fiorentinom 23. augusta 1972. Čelik igra 0:0 u Italiji, a 4. oktobra na novom stadionu savladava Fiorentinu 1:0 i tako po drugi put osvaja Srednjoevropski kup. Godine 1973. Čelik ponovo nastupa u Mitropa Cupu, ali ovaj put gubi u finalu. Replika pehara kojeg je Čelik osvojio u Srednjoevropskom kupu i danas krasi stadion Bilino polje.

U sezoni 1974./75. Čelikovi omladinci osvajaju omladinsko izdanje Kupa Jugoslavije u nogometu pobjedivši Hajduk sa 2:0. Bila je to jos jedna afirmacija kluba, jer nekoliko igrača Čelika je zaigralo u reprezentativnim dresovima.

Tih godina Čelik učestvuje u novom evropskom takmičenju koje je nazvano Rapan Cup ili Intertoto Kup. U prvom kolu Čelik je eliminirao švedski Elsburg. Na Bilinom polju bilo je 2:0 za Čelik, dok je u Švedskoj bilo neriješeno 1:1. Sljedeći protivnik Čelika bio je portugalski Setubal. U Portugalu bilo je 1:0 za Setubal, a na Bilinom Polju 2:0 za Čelik. Čelik je osvojio prvo mjesto u grupi i u svoju vitrinu je dodao još jedan evropski trofej. Sve do sezone 1978./79. Čelik je igrao u Prvoj ligi. U ovoj sezoni Čelik u zadnjoj utakmici sa OFK Beogradom na Bilinom polju ne uspijeva da sačuva prvoligaški status. Rezultat je bio 1:1. Nakon godine dana igranja u Drugoj ligi, Čelik se u sezoni 1980./81. vraća u društvo najboljih. Tu ostaje samo jednu sezonu i opet ispada u Drugu ligu.[4]

Osamdesete[uredi | uredi izvor]

U sezoni 1981./82. Čelik u Vinkovcima igra odlučujuću utakmicu za ulazak u društvo najboljih. Međutim, Dinamo je bio bolji i pobijedio je sa 5:0: Sljedeće sezone Čelik uspijeva ponovo ući u Prvu saveznu ligu. Tu je opet proveo samo jednu sezonu. U sezoni 1984./85. Čelik u nezaboravnoj utakmici u Solinu obezbjeđuje ponovo ulazak u društvo najboljih. U sezoni 1985./86. Čelik je u posljednjem kolu uspio da sačuva prvoligaški status nakon dvije utakmice sa Rijekom, jer je zadnje kolo bilo poništeno zbog namještanja rezultata. Sezonu završava na 16. mjestu. U sezoni 1987./88. dolazi do afere oko namještanja rezultata u mečevima Prve savezne lige. Tako je Čelik, nakon što je u Prištini gubio 2:0 u posljednje 2 minute dao 3 gola i pobjedom obezbjedio prvoligaški status. Ova je utakmica vrlo dobro poznata široj sportskoj javnosti iz afere naštimavanja utakmica. Čelik i narednu sezonu igra u Prvoj ligi (sa kaznenih -6 bodova), da bi nakon toga zbog krize u klubu pao u niže rangove takmičenja.

NK Čelik u postratnom periodu[uredi | uredi izvor]

Godine 1994. počinju prva takmičenja i NK Čelik se uključuje u takmičenje koje organizira NS BiH.

Prva sezona igrala je se 1994-1995 godine, koju je Čelik bez nekih teškoća osvojio. Čelik je također osvojio i kup iste sezone, a sljedeću sezonu je ponovio osvajajući kup i prvenstvo. Godinu dana poslije Čelik ponovo osvaja prvenstvo i postaje prvi trostruki prvak BiH.

Nakon ovoga dolazi do serije "neuspjeha", Čelik je se držao na pozicijama od 2 pa do 9 mjesta. Čelik je i dalje ostao jedan od najjačih timova u BiH, a 2001. godine nastupao je i u Intertoto Kupu, pobijedivši ekipe Denizlispora i KAA Genta. Na kraju sezone 2007/2008 NK Čelik osvaja 3. mjesto u Premijer ligi Bosne i Hercegovine i time stiče pravo nastupa u posljednjem izdanju Intertoto kupa. Za protivnika dobija crnogorsku ekipu Grbalj, od kojeg ispada iz daljnjeg takmičenja. U prvom meču u Zenici je bilo 3:2 za Čelik, dok je u revanšu u Nikšiću bilo 2:1 za Grbalj.

Prvi igrači bili su:

  • Ivica Andrić
  • Ćazim Pojskić
  • Jure Primorac
  • Alija Penjić
  • Slavo Trbojević
  • Nazif Soldin
  • Mujo Mujkić
  • Slavko Mihačević
  • Alija Smajlović
  • Vinko Leki
  • Ismet Mecan
  • Hodža Imamović
  • Vlado Radeta
  • Nane Nakonesni
  • Rutko Knez
  • Osman Smriko
  • Mile Bakotić
  • Franc Pavlić
  • Ahmet Milović
  • Husnija Sinanović
  • Anto Džanesić
  • Salih Pojskić

Ime, boje, grb i dres[uredi | uredi izvor]

Dres za sezonu 2009/2010

Čelik predstavlja jedan tipični radnički klub, kojeg je osnovala, vodila i poznatim napravila radnička klasa. Službena boja NK Čelik je crno-crvena. Crvena boja predstavlja boju vatre, usijanog željeza, zastavu radničke klase, ali i dominantnu boju zastava u vrijeme kada je osnovan NK Čelik. Crna predstavlja boju uglja, rudnika i crne industrije po čemu je Zenica i dan danas poznata.

Grb NK Čelik se nije bitno mijenjao kroz historiju. Do 1992. godine na grbu se nalazio poprečni presjek šine, zvijezda petokraka, te slika lopte koja se koristila u vrijeme osnivanja kluba. Od 1992. godine mjesto petokrake i šine je zauzeo ljiljan, dok je lopta ostala nepromijenjena u prvih nekoliko sezona Prve lige Republike BiH. Kasnije su uslijedile dodatne modifikacije grba. Klub trenutno koristi tzv. "deblju" verziju grba. Niti jedna od navedenih verzija nije registrovana.

Dresovi NK Čelik su crno-crvene boje. Shema dresova nije stalna, tako da od sezone 2009/10 dresovi su sa horizontalnim crno-crvenim prugama. Šorcevi su crne boje. Rezervni dresovi su bijele boje. Trenutni dobavljač opreme je španska firma "Joma"

Stadioni[uredi | uredi izvor]

Stadion Bilino polje

Tokom prvih nekoliko godina nakon osnivanja, dom nogometnog kluba Čelik bilo je igralište koje se nalazilo na mjestu današnjeg stadiona, uz samu rijeku Bosnu. Stadion je imao jednu drvenu tribinu. Početkom 1950-tih godina NK Čelik se seli na stadion "Blatuša", koji se nalazio u istoimenom zeničkom naselju. Na tom stadionu NK Čelik ostvaruje svoje prve uspjehe. Početkom 1970-tih godina, zbog velikog interesovanja zeničke publike, odlučuje se izgraditi novi moderni stadion. Prva utakmica na novom stadionu "Bilino polje" odigrana je 4. oktobra 1972. godine, a protivnik Čeliku je bila italijanska Fiorentina.

Uspjesi[uredi | uredi izvor]

Trenutni sastav[uredi | uredi izvor]

Posljednja izmjena: 11. septembar 2020. Napomena: Zastave pokazuju reprezentaciju kao što je definisano pravilima podobnosti FIFA-e. Igrači mogu imati više od jednog ne-FIFA-inog državljanstva.

Br. Poz. Nacija Igrač
1 G Bosna i Hercegovina Adi Durmo
6 G Bosna i Hercegovina Haris Jupić
11 G Bosna i Hercegovina Haris Jupić
13 G Kosovo Adis Nurković
16 V Bosna i Hercegovina Selim Žuna
25 V Bosna i Hercegovina Aidin Mahmutović
30 G Bosna i Hercegovina Hanan Sejmen
-- O Bosna i Hercegovina Maid Horić
Br. Poz. Nacija Igrač
-- V Bosna i Hercegovina Anes Hukić
-- V Bosna i Hercegovina Hasan Husejnović
-- V Bosna i Hercegovina Samid Smriko
-- V Bosna i Hercegovina Harun Ibraković
-- V Bosna i Hercegovina Amar Šišić
-- V Bosna i Hercegovina Sulejman Salkić
-- N Bosna i Hercegovina Adnan Mašić

Bivši nogometaši[uredi | uredi izvor]

Bivši treneri[uredi | uredi izvor]

Evropski nastupi[uredi | uredi izvor]

Sezona Takmičenje Runda Klub D G
2001. UEFA Intertoto kup 1R Turska Denizlispor 1–0 5–3
2R Belgija KAA Gent 1–0 0–2
2008. UEFA Intertoto kup 1R Crna Gora Grbalj 3–2 1–2

Čelik u Premijer ligi[uredi | uredi izvor]

NK Čelik u Prvoj i Premijer ligi Bosne i Hercegovine
Sezona Poz. OU P N I DG PG GR B Ref.
 
1994/95. 1. 7 7 0 0 21 6 +15 21 [14]
1995/96. 1. 30 21 5 4 66 23 +43 68 [15]
1996/97. 1. 30 17 7 6 57 23 +34 58 [16]
1997/98. 2. 32 16 9 7 50 38 +12 57 [17]
1998/99. 9. 30 13 3 14 47 47 0 42 [18]
1999/00. 9. 30 13 8 9 45 36 +9 47 [19]
2000/01. 4. 42 21 10 11 74 39 +35 73 [20]
2001/02. 6. 30 12 7 11 39 31 +8 43 [21]
2002/03. 5. 38 16 10 12 61 33 +28 58 [22]
2003/04. 12. 30 9 10 11 42 43 –1 37 [23]
2004/05. 13. 30 13 2 15 29 37 –8 41 [24]
2005/06. 14. 30 10 5 15 33 45 –12 35 [25]
2006/07. 14. 30 12 3 15 29 35 –6 39 [26]
2007/08. 3. 30 16 4 10 38 32 +6 52 [27]
2008/09. 10. 30 12 5 13 29 32 –3 41 [28]
2009/10. 13. 30 10 5 15 33 36 –3 35 [29]
2010/11. 10. 30 11 7 12 30 30 0 40 [30]
2011/12. 9. 30 8 10 12 31 39 –8 34 [31]
2012/13. 4. 30 14 9 7 44 30 +14 51 [32]
2013/14. 7. 30 10 13 7 35 32 +3 43 [33]
2014/15. 7. 30 10 11 9 34 35 –1 41 [34]
2015/16. 6. 30 12 10 8 36 28 +8 46 [35]
2016/17. 10. 32 8 11 13 28 39 -11 35 [36]
2017/18. 11. 32 8 4 20 30 61 -31 28 [37]
2018/19. 7. 33 11 10 12 30 49 -19 43 [38]
2019/20. 11. 22 5 5 17 33 49 -16 17 [39]
2020/21. Nisu učestvovali [40]
2021/22. [41]
2022/23. [42]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Historija kluba - NK Čelik". nkcelik.ba. Arhivirano s originala, 10. 12. 2015. Pristupljeno 7. 8. 2015.
  2. ^ "Kapacitet stadiona Bilino Polje". treansfermarkt.co.uk. Pristupljeno 7. 8. 2015.
  3. ^ NK Čelik kroz historiju Arhivirano 25. 2. 2014. na Wayback Machine; pristupljeno: 9. 11. 2013.
  4. ^ Prva jugoslovenska nogometna liga(tabele)/rsssf.com; pristupljeno: 9. 11. 2013.
  5. ^ Admir Hasančić /info nfsbih.ba[mrtav link]; pristupljeno: 9. 11. 2013
  6. ^ Almir Tolja /info footballdatabase.eu; pristupljeno: 9. 11. 2013
  7. ^ Asmir Avdukić /info nfsbih.ba[mrtav link]; pristupljeno: 9. 11. 2013
  8. ^ Avdija Vršajević /info transfermarkt.de[mrtav link]; pristupljeno: 9. 11. 2013
  9. ^ Elvir Bolić /info nfsbih.ba[mrtav link]; pristupljeno: 9. 11. 2013
  10. ^ Nermin Šabić /info nfsbih.ba[mrtav link]; pristupljeno: 9. 11. 2013
  11. ^ Mirsad Hibić /info national-football-teams.com; pristupljeno: 9. 11. 2013
  12. ^ Senad Begić /info nfsbih.ba[mrtav link]; pristupljeno: 9. 11. 2013
  13. ^ Vedin Musić /info nfsbih.ba[mrtav link]; pristupljeno: 9. 11. 2013
  14. ^ "Prva nogometna liga Bosne i Hercegovine 1994/95". SportSport.ba. Pristupljeno 18. 2. 2017.
  15. ^ "Prva nogometna liga Bosne i Hercegovine 1995/96". SportSport.ba. Pristupljeno 18. 2. 2017.
  16. ^ "Prva nogometna liga Bosne i Hercegovine 1996/97". SportSport.ba. Pristupljeno 18. 2. 2017.
  17. ^ "Prva nogometna liga Bosne i Hercegovine 1997/98". SportSport.ba. Pristupljeno 18. 2. 2017.
  18. ^ "Prva nogometna liga Bosne i Hercegovine 1998/99". SportSport.ba. Pristupljeno 18. 2. 2017.
  19. ^ "Prva nogometna liga Bosne i Hercegovine 1999/00". SportSport.ba. Pristupljeno 18. 2. 2017.
  20. ^ "Premijer liga Bosne i Hercegovine 2000/01". SportSport.ba. Pristupljeno 18. 2. 2017.
  21. ^ "Premijer liga Bosne i Hercegovine 2001/02". SportSport.ba. Pristupljeno 18. 2. 2017.
  22. ^ "Premijer liga Bosne i Hercegovine 2002/03". SportSport.ba. Pristupljeno 18. 2. 2017.
  23. ^ "Premijer liga Bosne i Hercegovine 2003/04". SportSport.ba. Pristupljeno 18. 2. 2017.
  24. ^ "Premijer liga Bosne i Hercegovine 2004/05". SportSport.ba. Pristupljeno 18. 2. 2017.
  25. ^ "Premijer liga Bosne i Hercegovine 2005/06". SportSport.ba. Pristupljeno 18. 2. 2017.
  26. ^ "Premijer liga Bosne i Hercegovine 2006/07". SportSport.ba. Pristupljeno 18. 2. 2017.
  27. ^ "Premijer liga Bosne i Hercegovine 2007/08". SportSport.ba. Pristupljeno 18. 2. 2017.
  28. ^ "Premijer liga Bosne i Hercegovine 2008/09". SportSport.ba. Pristupljeno 18. 2. 2017.
  29. ^ "Premijer liga Bosne i Hercegovine 2009/10". SportSport.ba. Arhivirano s originala, 20. 10. 2017. Pristupljeno 18. 2. 2017.
  30. ^ "Premijer liga Bosne i Hercegovine 2010/11". SportSport.ba. Pristupljeno 18. 2. 2017.
  31. ^ "Premijer liga Bosne i Hercegovine 2011/12". SportSport.ba. Pristupljeno 18. 2. 2017.
  32. ^ "Premijer liga Bosne i Hercegovine 2012/13". SportSport.ba. Pristupljeno 18. 2. 2017.
  33. ^ "Premijer liga Bosne i Hercegovine 2013/14". SportSport.ba. Pristupljeno 18. 2. 2017.
  34. ^ "Premijer liga Bosne i Hercegovine 2014/15". SportSport.ba. Pristupljeno 18. 2. 2017.
  35. ^ "Premijer liga Bosne i Hercegovine 2015/16". SportSport.ba. Pristupljeno 18. 2. 2017.
  36. ^ "Premijer liga Bosne i Hercegovine 2016/17". SportSport.ba. Pristupljeno 18. 2. 2017.
  37. ^ "Premijer liga Bosne i Hercegovine 2017/18". SportSport.ba. Pristupljeno 21. 5. 2018.[mrtav link]
  38. ^ "Premijer liga Bosne i Hercegovine 2018/19". SportSport.ba. Pristupljeno 18. 6. 2019.
  39. ^ "Premijer liga Bosne i Hercegovine 2019/20". SportSport.ba. Pristupljeno 5. 6. 2020.
  40. ^ "Premijer liga Bosne i Hercegovine 2020/21". SportSport.ba. Pristupljeno 3. 8. 2020.
  41. ^ "Premijer liga Bosne i Hercegovine 2021/22". SportSport.ba. Pristupljeno 7. 5. 2021.
  42. ^ "Premijer liga Bosne i Hercegovine 2022/23". SportSport.ba. Pristupljeno 8. 6. 2022.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]