Nogometni savez Bosne i Hercegovine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa NSBIH)
Nogometni/Fudbalski savez
Bosne i Hercegovine
UEFA
SkraćenicaN/FSBiH
Godina osnivanja1920; prije 104 godina (1920)
1992; prije 32 godina (1992) (ponovno osnivanje)
Glavno sjedišteSarajevo
43°50′50″N 18°21′13″E / 43.8471488°N 18.3534736°E / 43.8471488; 18.3534736Koordinate: 43°50′50″N 18°21′13″E / 43.8471488°N 18.3534736°E / 43.8471488; 18.3534736
Država / Teritorija Bosna i Hercegovina
FIFA članstvo1996; prije 28 godina (1996)
UEFA članstvo1998; prije 26 godina (1998)
Broj saveza2 (NSFBiH, FSRS)
PredsjednikVico Zeljković
PotpredsjednikIvan Beus (prvi)
Irfan Durić (drugi)
Generalni sekretarAdnan Džemidžić
Veb-sajtnfsbih.ba

Nogometni/fudbalski savez Bosne i Hercegovine (ćir. Ногометни/фудбалски савез Босне и Херцеговине), skraćeno N/FSBiH (prihvatljivo i NSBiH, FSBiH), sa sjedištem u Sarajevu, je krovna organizacija nogometa u Bosni i Hercegovini. Savez je prvobitno osnovan kao Sarajevska nogometna subasocijacija Jugoslavije 1920 godine. Asocijacija je ponovno osnovana kao Nogometni savez Bosne i Hercegovine 1992. godine.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prije proglašenja nezavisnosti (1903-1992)[uredi | uredi izvor]

Logo N/F saveza BiH 1992–2000

Nogomet je stigao do Bosne i Hercegovine početkom 20. vijeka, a Sarajevo (1903.)[1] i Mostar (1905.) prvi su gradovi koji su je prihvatili. Banja Luka, Tuzla, Zenica i Bihać bili su sljedeći, zajedno sa brojnim manjim gradovima kako se sport širio. Zemlja je bila pod Austro-Ugarskom vlašću kada je 1908. počelo službeno takmičenje, mada su te aktivnosti bile u malom obimu unutar svake teritorije. Do izbijanja Prvog svjetskog rata u Sarajevu je postojalo pet klubova, četiri na temelju vjerske i etničke pripadnosti: SAŠK kao hrvatski, Slavija kao srpski, Đerzelez kao bošnjački/muslimanski (poznat kao Sarajevski) i Makabi Sarajevo (poznat kao Barkohba) kao bosanskohercegovački jevrejski klub; dok je jedini multietnički bio radnički klub RŠD Hajduk. Zajedno sa klubovima iz Sarajeva, bilo je oko 20 izvan glavnog grada. Stvaranjem Kraljevine Jugoslavije nakon 1918. godine donijelo je porast broja liga, a ubrzo je i organizirano domaće državno prvenstvo na kojem su sudjelovale dvije ekipe iz Bosne i Hercegovine, Nogometna subasocijacija iz Banje Luke i iz Sarajeva. Godine 1920, direktni prethodnik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine osnovan je kao Sarajevska nogometna subasocijacija. Ujedinjeno prvenstvo trajalo je do 1939./40.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine osnovan je nakon Drugog svjetskog rata, a pridružio se Nogometnom savezu Jugoslavije.

Najbolji timovi iz Bosne i Hercegovine u to vrijeme bili su FK Sarajevo, FK Željezničar, FK Velež, FK Sloboda, NK Čelik i FK Borac koji su igrali u jugoslovenskoj prvoj ligi, u drugoj ligi i kupovima s umjerenim do dobrim uspjehom, dok su njihovi najbolji igrači bili Predrag Pašić, Vahid Halilhodžić, Davor Jozić, Safet Sušić, Josip Katalinski, Faruk Hadžibegić, Ivica Osim, Asim Ferhatović, Blaž Slišković, Mehmed Baždarević, Dušan Bajević, Edhem Šljivo, Enver Marić i mnogi drugi izabrani su za predstavljanje nogometne reprezentacije SFR Jugoslavije.

Nakon proglašenja nezavisnosti (1992–danas)[uredi | uredi izvor]

Logo N/F saveza BiH 2000–2013

U sezoni 1997/98, u nogometnoj ligi Bosne i Hercegovine učestvovali su i bošnjački i hrvatski klubovi (iz BiH) koji su prvi put igrali jedni protiv drugih. Prije toga, lige su se odvijale strogo podijeljene po etničkim linijama. Hrvatski klubovi, koji su ranije pripadali Nogometnom savezu Herceg-Bosne, pridružili su se Premijer ligi u sezoni 2000/2001, a srpski klubovi tek 2002. godine.

Ujedinjenje Premijer lige (maj 2002)[uredi | uredi izvor]

U maju 2002. godine, Nogometni savez Bosne i Hercegovine objedinjen je kako bi obuhvatio nogometne saveze oba entiteta, Nogometni savez Federacije Bosne i Hercegovine[2] sa sjedištem u Sarajevu, i Fudbalski savez Republike Srpske,[3] sa sjedištem u Banjoj Luci. Jedinstvena Premijer liga Bosne i Hercegovine koja uključuje klubove oba entiteta počela je od sezone 2002/03 i aktivna je i dan danas.

Suspenzija (april 2011)[uredi | uredi izvor]

UEFA i FIFA 1. aprila 2011. godine objavile su suspenziju NSBiH koja je odmah stupila na snagu. Razlog suspenzije je što savez nije slijedio novi UEFA-in statut, odnosno pravilo prema kojem savez mora voditi samo jedan predsjednik, a NSBiH ih je imao tri, po jednog za svaki konstitutivni narod. Suspenzija je ukinuta 30. maja 2011. nakon što su sve tri etničke grupe jednoglasno odobrile novi statut. Suspenzija je trajala 2 mjeseca.

Proteklih godina, neki bosanskohercegovački igrači protivili su se tadašnjim liderima u savezu, koji su izabrani ili postavljeni zbog etničke pripadnosti, a ne zbog profesionalnih kvalifikacija. Obožavatelji su često bojkotovali igre ili prikazali banere na igrama kojima su prisustvovali. Bosanskohercegovački reprezentativci, čak 13 njih (Z. Misimović, Dž. Berberović, V. Grujić, M. Bartolović, M. Hrgović, Z. Bajramović, S. Papac, E. Spahić, N. Milenković, I. Grlić, M. Bešlija, K. Hasagić i A. Tolja), objavili su izjavu u Dnevnom avazu, najavljujući da će bojkotovati sve utakmice reprezentacije dok četvorica zvaničnika saveza - Milan Jelić, Iljo Dominković, Sulejman Čolaković i Ahmet Pašalić - ne podnesu ostavke. "Nećemo više prihvaćati pozive u nacionalni tim dok ti ljudi obavljaju te funkcije, nadajući se da će naša gesta označiti prvi korak u izlječenju ovog raka u našem nogometu i novi početak za reprezentaciju zbog koje je naša srca kucaju!" - jedan je od citata iz te izjave. Morao je biti sastavljen novi tim kako bi se nastavile kvalifikacije za Euro 2008. Bivši napadači Sergej Barbarez i Elvir Bolić bili su najglasniji protiv korupcije u savezu koja se pojavila u brojnim TV emisijama izražavajući duboku frustraciju zbog situacije nogometa u Bosni i Hercegovini tokom godina.

Stvaranje odbora za normalizaciju od strane FIFA-e (april 2011 – decembar 2012)[uredi | uredi izvor]

Ivica Osim

Od 1. aprila 2011. do decembra 2012. godine, NSBiH je vodio Odbor za normalizaciju od strane FIFA-e, na čelu sa Ivicom Osimom, što je pomoglo u ukidanju suspenzije.

Ostali članovi Odbora za normalizaciju uključuju bivše fudbalere i menadžere: Faruk Hadžibegić, Dušan Bajević, Sergej Barbarez i Jasmin Baković. Prema mišljenju mnogih ljubitelja fudbala, ovo je bila i više nego dobrodošla promjena za nogomet u zemlji. Jedan od onih koji su smijenjeni sa svog položaja bio je bivši generalni sekretar NSBiH Munib Ušanović, koji je uspješno procesuiran zbog utaje poreza i ilegalnih prisvajanja sredstava NSBiH. Zajedno s Miodragom Kurešom, Munib Ušanović osuđen je na pet godina zatvora zbog utaje poreza.

Elvedin Begić izabran za prvog predsjednika (decembar 2012)[uredi | uredi izvor]

Članovi Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine 13. decembra 2012. godine glasali su za Elvedina Begića za novog prvog jedinog predsjednika saveza u naredne četiri godine.[4] Begić bio je potpredsjednik Odbora za normalizaciju prije ovog položaja.

Predsjednik UEFA-e otvorio sportski centar u Zenici (septembar 2013)[uredi | uredi izvor]

Predsjednik UEFA-e, Michel Platini, 2. septembra 2013. godine, otvorio je savezu novi umjetnički trening centar, izgrađenog uz finansiranje UEFA-e, FIFA-e i grada Zenice. Pored Michela Platinija i predsjednika saveza Elvedina Begića, ostali specijalni gosti iz regije bili su predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker i generalni sekretar Nogometnog saveza Srbije Zoran Laković. Njima su se pridružili i Ivica Osim, Jasmin Baković, Rodoljub Petković i svojevremeno treneri Nogometne reprezentacije BiH: Safet Sušić i Borče Sredojević, kao i dosadašnji kapiten reprezentacije Emir Spahić, Senad Lulić, kao i Vlado Jagodić (trener Nogometne reprezentacije BiH U-21 u to vrijeme), bivši reprezentativci Bosne i Hercegovine: Muhamed Konjić, Elvir Bolić, Vedin Musić i mnogi drugi.

Nogometna akademija u Mostaru (januar 2015)[uredi | uredi izvor]

Dana 20. januara 2015. godine objavljen je projekt nazvan „Projekat obnove sportskog centra u Mostaru za pomirenje u zajednici kroz promociju sporta“, što znači da će SKC Kantarevac u Mostaru biti izgrađen i poslužit će kao nova gradska nogometna akademija pod pokroviteljstvom japanske ambasade i Tsuneyasu Miyamoto-a i podržana lokalno od strane Ivice Osima, bivšeg selektora Nogometne reprezentacije Japana.

Vico Zeljković izabran za predsjednika (mart 2021)[uredi | uredi izvor]

Dana 16. marta 2021. godine Vico Zeljković, predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske, postao je novi predsjednik Nogometnog saveza BiH.[5]

Trenutni selektori[uredi | uredi izvor]

Od 16. marta 2024.

Muški tim Ime
Nacionalni tim Srbija Savo Milošević
U-21 Bosna i Hercegovina Igor Janković
U-19 Bosna i Hercegovina Dubravko Orlović
U-18
U-17 Bosna i Hercegovina Admir Raščić
U-15 Bosna i Hercegovina Čedomir Ćulum
Futsal Bosna i Hercegovina Ivo Krezo
Ženski tim Ime
Nacionalni tim Bosna i Hercegovina Selver Hodžić
U-19 Bosna i Hercegovina Dragan Jevtić
U-17 Bosna i Hercegovina Ilija Lucić

Menadžment[uredi | uredi izvor]

Od 27. aprila 2023.

Položaj Ime
Predsjednik Vico Zeljković
Počasni predsjednik Ivica Osim
Generalni sekretar Adnan Džemidžić
Izvršni odbor Milorad Sofrenić
Ivan Beus
Muris Jabandžić
Irfan Durić
Mato Jozić
Fuad Čolpa
Milorad O. Lale
Ivan Perić
Azmir Husić
Muhidin Raščić
Midhet Sarajčić
Dragan Soldo
Miloš Brkić
Žarko Laketa
Šef Odbora za žalbe Zdenko Vidović
Šef Odbora za takmičenja Milorad O. Lale
Šef Odbora za sudije Dragan Banjac
Šef Odbora za stadione i sigurnost Željko Pušić
Šef Odbora za status igrača Vitomir Ćošković
Šef Pravnog odjela Enes Hašić
Šef Odjela sportske medicine Adnan Šatrović
Šef Omladinskog nogometnog odbora Mensur Dogan
Šef Ženskog nogometnog odbora Dane Bevanda
Šef Odbora za futsal Marko Brčić
Šef Odbora za medije Emir Delić
Šef Odbora za međunarodne odnose Branko Ivković
Šef Odbora za finansije Momir Tošić
Šef Tehničkog odbora Munir Talović
Šef Odbora za marketing Mladen Jelača
Šef Odbora za licenciranje prve instance Suad Zeljković
Šef Odbora za licenciranje druge instance Ivica Đogić

Spisak predsjednika[uredi | uredi izvor]

Otkako je BiH postala članica FIFA-e 1996. i do aprila 2011, savez je bio vođen od strane tročlanog predsjedništva, koje čine jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin. Zbog jedinstvene situacije u BiH i njenih političkih problema, ova je organizacija godinama tolerirala i FIFA i UEFA - sve do 1. aprila 2011, kada su ih suspendovali zbog nepridržavanja noovg statuta. Od 1996. do 2011. godine prošli predsednici saveza redovno su se rotirali svakih 16 mjeseci.

Predsjednik Period
Republika Bosna i Hercegovina Bosna i Hercegovina Jusuf Pušina / Jerko Doko 1994. – Maj 2002.
Bosna i Hercegovina Sulejman Čolaković / Milan Jelić / Bogdan Čeko / Iljo Dominković Maj 2002. – April 2011.
Bosna i Hercegovina Ivica Osim April 2011. – Decembar 2012.
Bosna i Hercegovina Elvedin Begić Decembar 2012. – Mart 2021.
Bosna i Hercegovina Vico Zeljković Mart 2021. – danas

Upravljanje[uredi | uredi izvor]

Nogometni savez BiH upravlja sljedećim takmičenjima:

I reprezentacijama:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Znate li kad je fudbalska lopta donesena u Sarajevo? | Radio Sarajevo". web.archive.org. 26. 8. 2014. Arhivirano s originala 26. 8. 2014. Pristupljeno 10. 8. 2019.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  2. ^ "Nogometni Savez Federacije BiH". www.nsfbih.ba. Arhivirano s originala, 29. 6. 2019. Pristupljeno 10. 8. 2019.
  3. ^ "Фудбалски савез Републике Српске - ФС РС - Званична интернет презентација". fsrs.org. Pristupljeno 10. 8. 2019.
  4. ^ uefa.com (17. 12. 2012). "Member associations - Bosnia and Herzegovina - News". UEFA.com (jezik: engleski). Pristupljeno 10. 8. 2019.
  5. ^ E.B. (16. 3. 2021). "Vico Zeljković je novi predsjednik Nogometnog saveza BiH". Klix.ba. Pristupljeno 16. 3. 2021.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]