Naša stranka

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku je potrebna jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.
Crystal Clear action spellcheck.png Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.

Naša stranka (NS) je socijal-liberalna i multietnička bosanskohercegovačka politička stranka. Osnovana 5. aprila 2008. godine u Sarajevu, jedna je od najmlađih bosanskohercegovačkih stranaka. Jedan od osnivača Stranke je bosanskohercegovački režiser Danis Tanović.

Prvi predsjednik stranke bio je Bojan Bajić(starost podataka), a naslijedio ga je trenutni predsjednik stranke Dennis Gratz. Predsjednik Izvršnog odbora stranke je Dino Mustafić, jedan od najuspješnijih i najpoznatijih bosanskohercegovačkih pozorišnih režisera.

Stranka se prvi put pojavila na lokalnim izborima 2008. godine kada je kandidat NS-a dobio načelničko mjesto u Bosanskom Petrovcu. Značajan broj glasova zabilježen je u Sarajevu.

NS na općim izborima 2010. godine nije doživjela značajniji uspjeh iako se se računalo na veliki broj glasova od strane građana koji nisu izlazili na izbore ili nisu podržavali stranke iz nacionalističkog bloka(NPOW?). Predsjednik NS-a Bojan Bajić je nakon ovog neuspjeha podnio ostavku, a na njegovo mjesto je došao Dennis Gratz. NS je predstavila novi smjer nazvan "treći put" , ali i dalje sadržavši socio-liberalizam kao ideološko opredjeljenje te multinacionalno članstvo kao temelj rada stranke. NS je i dalje jedna od rijetkih stranaka u Bosni i Hercegovini koja ima članove iz svih nacionalnih zajednica uključujući i nekonstitutivne narode[citat potreban].

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Vote stub.svg Nedovršeni članak Naša stranka koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.