Na putu (film)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Na putu
Poster filma
RežiserJasmila Žbanić
Producent
Scenarist(i)Jasmila Žbanić
Uloge
MuzikaBrano Jakubović
Žanrdrama
KinematografijaChristine A. Maier
MontažaNiki Mossböck
Produkcija
  • Deblokada
  • Coop99 Filmproduktion
  • Pandora Filmproduktion
  • Ziva Produkcija
Premijera18. februar 2010.
Trajanje100 minuta
Zemlja
JezikBosanski

Na putu je bosanskohercegovački dramski film snimljen 2010. u režiji Jasmile Žbanić. Glavne uloge tumače Zrinka Cvitešić kao Luna i Leon Lučev kao Amar. U sporednim ulogama se ističu Mirjana Karanović, Nina Violić, i Ermin Bravo. Film je bio nominiran za Zlatnog medvjeda na 60. Berlinskom filmskom festivalu.[1] Na Pulskom filmskom festivalu Zrinka Cvitešić je osvojila Zlatnu arenu za najbolju glavnu glumicu.[2]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Luna (Zrinka Cvitešić) je stjuardesa i živi u sretnoj vezi, punoj ljubavi, s Amarom (Leon Lučev) koji radi kao kontrolor leta na sarajevskom aerodromu. Oboje su izašli iz rata kao siročad, ali pokušavaju ostaviti bolnu prošlost iza sebe. Željeli bi imati dijete, ali ga ne mogu začeti zbog Amarovog zdravstvenog problema. Pored toga, Amar ima problem i sa pićem. Na poslu ga zatiču kako pije – te zbog toga dobija suspenziju – što ga vodi u spiralu depresije i očaja. Luna, zajedno sa njihovim zajedničkim prijateljima, Šejlom (Nina Violić) i Dejom (Sebastian Cavazza), pokušava pomoći Amaru, ali on uporno odbacuje terapiju.

Amar jednog dana, sasvim slučajno, sreće Bahriju (Ermin Bravo), starog prijatelja s ratišta koji je u međuvremenu postao pravi vjernik. Mada se u početku opire Bahrijinim duhovnim savjetima, Amar doživljava duboku promjenu nakon posjete džamiji i slušanja vjerskog obreda. Iako su Luna i njihovi prijatelji u početku skeptični prema Amarovoj promjeni, ipak im je drago jer je prestao piti. Luna ga još uvijek veoma voli ali je puna sumnji i rezervi prema njegovom novom načinu života, pa i odustaje od tretmana umjetne oplodnje jer osjeća sve veću sumnju u njihov zajednički porodični život. Međutim, na njeno ogromno čuđenje, saznaje da je već trudna.[3]

Uloge[uredi | uredi izvor]

Ime glumca/glumice Uloga u filmu
Zrinka Cvitešić Luna
Leon Lučev Amar
Mirjana Karanović Nadja
Nina Violić Šejla
Ermin Bravo Bahrija
Jasna Beri Ärztin
Jasna Žalica Wächterin
Sebastian Cavazza Dejo
Izudin Bajrović Jusuf
Mirvad Kurić Salko
Vanessa Glođo Hajrija
Marija Kohn Großmutter [4]

Kritike[uredi | uredi izvor]

"Na putu" je besprijekorno precizan film. Jasmila Žbanić veoma jasno govori filmskim jezikom o životu u Sarajevu danas. To čini na tako dubok način da se to tiče svakog čovjeka bilo gdje na planeti. Zato je to veliki film, remek-djelo filmske umjetnosti XXI stoljeća.

Haris Pašović [5]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ 60th Berlin International Film Festival: Programme Arhivirano 28. 1. 2015. na Wayback Machine pristupljeno 16. oktobra 2010.
  2. ^ Nagrade i nominacije na imdb.com
  3. ^ "Radnja filma". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 19. 10. 2014.
  4. ^ Uloge u filmu na imdb.com
  5. ^ Jedna ozbiljna Bosanka - Jasmila Žbanić

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]