Nancy Ajram

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nancy Ajram
Osnovne informacije
Žanroviarapski pop, world
Instrumentivokal
Karijera1998 - danas
IzdavačiEMI Arabia, Megastar, In2Musica, Arabica
Veb-sajthttp://www.nancyajram.com

Nancy Ajram (fon. Nensi Ažram) libanska je pjevačica[1] rođena 16. maja 1983. u Bejrutu u Libanu koju je Spotify nazvao "Kraljicom arapskog popa".[2] Jedna je od najslavnijih arapskih pjevačica. Arapskom svijetu postala je popularna nakon što je izdala svoj album "Ya Saalam" i hit singl "Akhasmak Ah". Jedna je od najbogatijih arapskih pjevačica sa oko 16 miliona dolara na računu.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Nancy je rođena u porodici maronitskih kršćana u Libanu,[3] od oca Nabila i majke Rimonde. Njena sestra Nadine Ajram je glumica, a brat Nabil Ajram također je pjevač.[4] Kada je imala 12 godina, prijavila se na takmičenje "Kass Al Nujom". Pobijedila je u Tarab kategoriji.

Prvi album je bio neuspješni "Mihtagalak", koji je izdala 1998, drugi "Sheel Oyoonak Anni" također je prošao neuspješno, a naslovni singl i pjesma nisu imali neki uspjeh. Trećim albumom "Ya Salam" Nancy postaje mega popularna. Posebno pjesma "Akhasmak Ah" koja je imala provokativan video spot. Ostali hitovi sa ovog albuma bili su "Yaay Sahr Oyoono" i "Ya Salam".

Četvrti album "Ah W Noss" je također drugi uspješni album u Nancyinoj karijeri. Pjesma "Oul Tany Keda" sa ovog albuma bila je podloga reklami Coca-Cole.

Početkom 2006. izdala je singl "Enta Masry", koji je odpjevala na otvaranju Afšričkog Kupa Nacija u Egiptu.

Slijedeći album bio je "Yaa Tabbtab Waa Dalaa", album je bio jako popularan u arapskom svijetu, posebno pjesme "Ya Tabbtab Waa Dalaa", "Ehsas Jdid", "Mo'egaba", "Elli Kan" te "Ana Yali Bahibak".

Nakon veoma uspješnog albuma "Shabkhat Shabakhet", koji je bio namjenjen djeci, u Augustu 2008 izdala je popularni album "Betfakar Fe Eih?". Sa albuma je skinuto nekoliko spotova, uključujući "Men Elly Nseek", "Mashi Hadi", "Betfakar Fe Eih", "Zaman Kan Albi", te mnogo drugih. Praćeno velikim uspjehom albuma, Nancy je dobila WMA za 2008. Godine 2010. izdala je album koji je jednostavno nazvala "No.7".

2008 udala se za libanskog zubara Fadi Hachema, a na svoj rođendan, 2009 rodila je djevojčicu kojoj je dala ime Mila. Ubrzo nakon što je izdala album "No.7", rodila je i drugu kćerku.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ www.nancyajram.com http://www.nancyajram.com/en/#!/biography. Pristupljeno 29. 9. 2022. Parametar |title= nedostaje ili je prazan (pomoć)
  2. ^ "23 years ago, the queen of Arab pop #NancyAjram debuted her first studio album". Spotify. Arhivirano s originala, 23. 12. 2021. Pristupljeno 11. 7. 2021.
  3. ^ https://twitter.com/NancyAjram/status/187959640636669954[jednostavan link]
  4. ^ "بالصّور- تعرّف إلى شقيق نانسي عجرم وشقيقتها". MBC (jezik: arapski).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]