Nanomedicina

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Dijagram prikazuje moguću primjenu nanodjelića i drugih lijekova za rak, u tretmanu kancera.

Nanomedicina je primjena nanotehnologije u medicini. Nanomedicina se primjenjuje u rasponu od medicinske primjene nanomaterijala, do nanoelektroničkih biosenzora, sve do moguće buduće primjene molekularne nanotehnologije. Trenutni problemi u nanomedicini se tiču razumijevanja pitanja vezanih za toksičnost i okolinski uticaj nanomaterijala. Jedan nanometar je milioniti dio milimetra.

Istraživanja u nanomedicini se finansiraju iz Nacionalnog instituta za zdravlje SAD. Značajan je doprinos iz 2005., za petogodišnji plan uspostavljanja nanomedicinskih centara. U aprilu 2006., časopis Nature Materials je izračunao da je u toku razvoj 130 lijekova i sistema isporuke, baziranih na nanotehnologiji, širom svijeta.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Nanotechnology in Medicine and the Biosciences, by Coombs RRH, Robinson DW. 1996, ISBN 2-88449-080-9

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]