Nazgûli

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Nazgûli su bili devet kraljeva iz trilogije Gospodar prstenova, koji su rođeni u Drugom dobu sunca. Oni su dobili devet ljudskih prstenova moći od Saurona, ali ih je Sauron prevario i pretvorio ih u utvare. Oni su vremenom postali potpuni Sauronovi robovi. Njihovo fizičko tijelo je izblijedilo, a nisu mogli vidjeti na dnevnom sijetlu. Čeznulu su za mirisom krvi živih i mrzjeli ga. Najmoćniji Nazgûl je bio vještac-kralj od Angmara. Vladao je Angmarom i uništio dunedainsko kraljevstvo Arnor. Kada je Angmar uništen, zauzeo je grad Gondora, Minas Itil, pretvorio ga u mjesto užasa i premimenovao u Minas Morgul. Sauron je ponovo uzeo Nazgule u službu kada se pojavio kao u fizičkoj formi plamenog oka. Kada je Prsten uništen Nazgûli su zauvijek nestali, sunovrativši se u Planinu usuda.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: