Nebeski oganj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nebeski oganj
Originalne korice knjige
AutorRobert Jordan
Originalni nazivThe Fires of Heaven
IlustratorDarrell K. Sweet
DržavaSAD
Jezikengleski
ŽanrFantastika
Vrsta djelaroman
IzdavačTor Books (USA)
Datum izdanjaOctobar 15, 1993
Broj stranica991
Mjesto radnjeSvijet Točka vremena
Glavni likRand'al'tor
ISBN broj0-312-85427-7

Nebeski oganj (engleski: The Fires of Heaven) je roman američkog autora Roberta Jordana, peta knjiga u njegovoj seriji Točak vremena. Objavio ju je Tor Books i izašao 15. oktobra 1993.[1] To je prvi roman u seriji koji ne uključuje pojavljivanje svakog od tri ta'verena iz Two Rivers, zbog Perrinovog odsustva. Nebeski oganj se sastoje od prologa i 56 poglavlja.

Radnja[uredi | uredi izvor]

U Rhuideanu, zabrinut zbog vijesti da se Aijeli iz drugih klanova pridružuju cilju njegovog neprijatelja Couladina, Rand al'Thor se savjetuje sa šefovima klanova koji su ga prepoznali kao Car'a'carna – šefa poglavica – o tome kako pridobiti četiri preostala klana. Darkhoundsi napadaju i on ih ubija balefairom, moćnim tkanjem koje spaljuje nit osobe unatrag kroz obrazac, poništavajući njegove prethodne radnje na kratko vrijeme prije nego što ih proždire vatra. Egwene al'Vere nastavlja da se ljuti pod uputama Aiel Wise Ones, željne učenja brže nego što misle da je mudro, a Moiraine Damodred postaje sve očajnija da pronađe put u Randov krug povjerenja.

U Tanchicu, Nynaeve i Elayne krenule su prema Bijeloj kuli - samo da bi primile vijest da je pretrpjela raskol. Elaida, crvena sestra i bivša savjetnica kraljice Morgase Trakand, smijenila je i zamijenila bivšu Amyrlin Seat i saveznicu Siuan Sanche.

Ne želeći da prihvate nekog autsajdera kao svog prorečenog heroja, Shaido i njihovi saveznici slijede Couladina preko Zmajevog zida kako bi osvojili "ubice drveća" i močvare. Rand predvodi sedam Aijelskih klanova koji su ga prepoznali u potjeri, a slijede ga četvorica neodlučnih Aijelskih klanova. Na putu upadaju u zasjedu Darkfriends i Shadowspawn, ali stižu na vrijeme da spasu grad Cairhien i poraze Shaidoe, dijelom zahvaljujući sjećanjima na davno mrtve generale koje su Eelfinn smjestili u um Matrima Cauthon. Kuladina u jednoj borbi ubije Mat, dok Randa napadaju izdaleka ili Rahvin ili Sammael tokom bitke.

Dok Rand uspostavlja svoju kontrolu nad Cairhienom, nacijom razderanom spletkama i ratom, saznaje da je Izgubljeni Rahvin svrgnuo kraljicu Morgase za koju se pretpostavlja da je mrtva. Bijesan na sebe što nije ranije reagovao, Rand se sprema da lično otputuje u Andor i ubije Rahvina iz osvete, ali ga Moiraine odgovara. Lanfear napada Randa koji nije voljan da uzvrati. Rand je spašen žrtvovanjem Moirane koji je predvidio Lanfearov napad.

U međuvremenu Nynaeve i Elayne traže pobunjenicu Aes Sedai u pratnji Thoma i Juilin, otkrivajući biljku viličastog korijena koja onesposobljava kanalere i ponovno se sukobljavaju sa napuštenom Moghedien, na kraju zarobivši je u svijetu snova.

Rand se prebacuje do Caemlyna, gdje njegove snage upadaju u zamku koju je postavio Rahvin. Munje koje je pokrenuo Rahvin ubijaju Mata, Asmodeana i Aviendhu, zbog čega Rand nepromišljeno napada Izgubjene. Njegova bitka s Rahvinom vodi ga u svijet snova, gdje uz pomoć Nynaeve uništava Rahvina Balefireom. Po povratku u budni svijet, otkriva da je njegova vatra poništila Rahvinova ubistva Mata, Aviendhe i Asmodeana. Prije nego što probudi Nynaeve shvaća da se Moghedien predstavlja kao izbjeglica u pobunjeničkom kampu Aes Sedai i dozira joj forkroot, omogućavajući joj da bude povezana u stvarnom svijetu s ter'angrealom koji je izradila Elayne.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "The Fires of Heaven (The Wheel of Time, #5)". Goodreads (jezik: engleski). Pristupljeno 5. 12. 2023.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]