Neptun (mitologija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bartolomeo Ammannati: Neptun, fontana, Piazza della Signoria

Neptun (latinski: Neptūnus) je bog vode i mora u rimskoj mitologiji. On je identičan Posejdonu, grčkom bogu. Rimsko shvaćanje Neptuna se temelji na etrušćanskoj mitologiji, gdje je bog mora Nethuns. U ranijim je vremenima Neptun bio znan kao Portunes ili Fortunes. Po Neptunu ime nosi planeta Neptun i hemijski element neptunijum.

Angelo Bronzino: Neptun, sa trozubom

Opis Neptuna i pojavljivanje u mitovima[uredi | uredi izvor]

Neptun je bog mora i riba. Sin je Ops i Saturna, koji su vladali svijetom prije nego što ih je svrgnuo Jupiter. On je sa svojim sestrama Junonom, Vestom i Cererom, te sa braćom Neptunom i Plutonom, podijelio vlast nad svijetom. Neptun je dobio sva mora, a Pluton podzemlje. Neptun je preuzet iz grčke mitologije, ali je možda bio izvorni italski bog mora. Njegova je žena Salacia, božica mora, a sin im je Triton. Neptunov je predak Okean, bog okeana. Za razliku od Okeana, Neptun je i bog slatke vode. U Vergilijevoj Eneidi Neptun je uvrijeđen i nije na strani Trojanaca. Ali ipak im je pomogao kad je Junona u prvom pjevanju htjela uništiti trojansku flotu. No, glavni je razlog bio taj što se Junona umiješala u njegovo područje. Štitio je Eneju dok je bježao iz Troje.

Neptun sa trozubom, fontana, Bologna

Kult[uredi | uredi izvor]

Neptun je i bog konja, kao i grčki Posejdon, a epitet mu je zato Neptune Equester, zaštitnik konjskih utrka. Njegov je festival Neptunalia, a slavio se 23. jula. Neptun je imao dva hrama u Rimu. Prvi je bio blizu Circus Flaminusa, drugi je posvećen i Agripi.

Umjetnost[uredi | uredi izvor]

Neptun je prisutan svugdje u umjetnosti: na vazama, slikama. U mnogim se gradovima nalaze Neptunovi kipovi koji ga prikazuju s trozubom. Oko njega su i mnogobrojni tritoni te Salacia, morska nimfa. Neptunove fontane krase mnoge trgove, a Neptun je prikazan gol, sa trozubom i bradom, a ponekad i krunom na glavi. Ovaj izbor izgleda fontane je takav zato što je Neptun bog slatke i slane vode.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]