Nevladina organizacija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Nevladina organizacija (NVO) je udruženje ili organizacija koja nije pod nadležnošću vlade i čiji osnivač nije država. Zbog toga NVO je uglavnom nezavisna od vlade. Iako se definicija može odnositi na profitne korporacije termin se uglavnom odnosi na društvene, kulturne, pravne i druge grupe koje se zalažu za određene ciljeve koji su prevashodno neprofitni i nekomercijalni. NVO su obično neprofitne organizacije koje dobijaju barem dio svojih prihoda od privatnih donatora.

UN izvještaj iz 1995. godine navodi da postoji 29.000 međunarodnih NVO-a. Broj lokalnih NVO-a je daleko veći. SAD procjenjuju da na njenom tlu djeluje oko 2 miliona NVO-a, a u Rusiji oko 65.000.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

NVO u Bosni i Hercegovini[uredi | uredi izvor]

Bosanskohercegovačke NVO u inostranstvu[uredi | uredi izvor]