New Orleans

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa New Orleans, Louisiana)
Pogled na New Orleans

New Orleans (francuski: La Nouvelle-Orléans) je važan američki lučki grad i u prošlosti najveći grad u saveznoj državi Louisiani. Nalazi se u jugoistočnom dijelu Louisiane uzduž rijeke Mississippi i južno od jezera Pontchartrain. New Orleans je i jedan od najstarijih gradova u SAD-u, a osnovali su ga Francuzi 1718. i nazvali u čast Philippea II., vojvode od Orléansa, tadašnjeg vladara Francuske.

New Orleans je poznat po multikulturelnoj baštini (naročito pod francuskim, španskim i afroameričkim uticajem) kao i svojoj muzici te kuhinji. Grad je svjetski poznato turističko odredište zahvaljujući mnogim festivalima i proslavama.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2000., New Orleans je imao 484.674 stanovnika i bio najveći grad u saveznoj državi Louisiani, a njegovo šire metropolitansko područje nastanjivalo je 1.337.726 stanovnika. U augustu 2005., nakon što je stanovništvo grada evakuirano, a on uništen od strane uragana Katrina, populacija se značajno smanjila i većina stanovnika odlučila je potražiti privremeno sklonište negdje drugdje ili se za stalno odseliti iz grada. Prema procjenama s kraja 2005., u gradu živi manje od 150.000 ljudi.

Unatoč svemu, New Orleans je ostao važan lučki grad zbog svojeg položaja u blizini Meksičkog zaljeva i uzduž rijeke Mississippi te je glavno središte za uvoz dobara koja dolaze iz Latinske Amerike. Industrija nafte također ima veliku važnost za privredu grada, a u zaljevu se nalaze brojne naftne platforme. New Orleans je i najveća američka luka za uvoz proizvoda poput gume, cementa i kave. Luka Port of South Louisiana bazirana u New Orleansu je prema kapacitetu rankirana kao peta najveća luka na svijetu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjske linkovi[uredi | uredi izvor]