Nick Mason

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Nick Mason

Nicholas Berkeley "Nick" Mason (rođen 27. januara 1944. u Edgbastonu, Birmingham, Engleska) je bubnjar engleskog benda Pink Floyd. On je jedini stalni član od formacije benda 1964. Studirao je na Regent Street Polytechnic fakultetu, gdje je upoznao Rogera Watersa, Boba Klosea i Richarda Wrighta, s kojima je formirao bend Sigma 6.

Također je poznato da se takmiči na auto-trkama, poput 24 sata Le Mansa (24 Hours of Le Mans). Uprkos povezanosti benda sa drogama, i drugim ekcesima u '60-im i '70-im, Mason tvrdi da je ostao uveliko slobodan od ovisnosti.

Mason je svirao na svakom albumu Pink Floyd-a. Minimalno je učestvovao na albumu A Momentary Lapse of Reason, i to na pjesmama Learning to Fly, On the Turning Away, Yet Another Movie.

Unatoč konfliktima zbog vlasništva imena Pink Floyd, Roger Waters i Nick Mason se sad dobro slažu.

Masonov glas je uključen na albumima Pink Floyda u pjesmama Corporal Clegg, One of These Days, Signs of Life i Learning to Fly.

Mason podržava Countryside Alliance i održava koncerte za skupljanje sredstava za organizaciju.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: