Nicolae Ceauşescu

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Nicolae Ceauşescu
Ceausescu, Nicolae.jpg
Predsjednik Rumunije
Vrijeme na vlasti
9. decembar 1967. - 22. decembar 1989.
Prethodnik Chivu Stoica
Nasljednik Ion Iliescu
Glavni sekretar KPR
Vrijeme na vlasti
22. mart 1965. - 22. decembar 1989.
Prethodnik Gheorghe Gheorghiu-Dej
Nasljednik niko
Rođenje 26. januar 1918.
Scorniceşti, Flag of Romania.svg Rumunija
Smrt 25. decembar 1989.
Târgovişte, Flag of Romania.svg Rumunija
Nacionalnost Rumun
Politička stranka KPR
Supruga Elena Ceauşescu
Djeca Valentin Ceauşescu, Zoia Ceauşescu, Nicu Ceauşescu
Vjera ateizam
Potpis Nicolae Ceauşescu Signature.svg

Nicolae Ceauşescu (Scorniceşti, 26. januar 1918. - Târgovişte, 25. decembar 1989.), predsjednik Rumunije, komunistički vođa zemlje od 1965. do njegovog uklanjanja i pogubljenja u 1989.

Početak karijere[uredi | uredi izvor]

Rodio se u naselju Scorniceşti, u županiji Olt. Kad je imao 11 godina otišao je u Bukurešt da bude šegrt obućara.

Priključio se tada ilegalnoj Komunističkoj partiji Rumunije u 1932. Od 1936. proveo je dvije godine u zatvoru iz političkih razloga. Od 1940. godine je ponovo bio u zatvoru. Gheorghea Gheorghiu-Deja, svog mentora upoznao je u internacijskom logoru. Poslije drugog svjetskog rata bio je sekretar Unije komunističke omladine (1944-1945). Godine 1946. oženio se Elenom Petrescu.

Nakon komunističkog preokreta u Rumuniji 1947. godine, Ceauşescu je bio Gheorghiu-Dejov ministar poljoprivrede te kasnije zamjenik ministra oružanih snaga. Narednih godina penjao se na partijskoj ljestvici sve do drugog najvišeg ranga partijske hijerarhije. U 1967. je učvrstio svoju vlast postajući predsjednik Državnog komiteta.

Vanjska politika[uredi | uredi izvor]

Vanjsku politiku Ceauşescua najviše karakterizira nastojanje da Rumunija smanjuje uticaj Sovjetskog saveza. U 1960-im on je prekinuo aktivno učešće u Varšavskom paktu (iako Rumunija službeno nije istupila). Ceauşescuova Rumunija je jedina zemlja iz te organizacije koja nije učestvovala u invaziji na Čehoslovačku 1968. godine već je osudila intervenciju.

Rumunija je također bila prva zemlja istočnog bloka koja je imala službene odnose s Evropskom zajednicom (od 1974). U 1984. ona je bila jedna od tri komunističkih zemalja (ostale su bile Jugoslavija i Kina) koje su poslale svoje reprezentacije na Olimpijadu u Los Angeles. Rumunija je bila jedina članica Varšavskog pakta koja nije prekinula odnose s Izraelom nakon trećeg arapsko-izraelskog rata 1967. godine.

Zbog takvog spretnog maneviranja između dva bloka, zemlje Zapada su Ceauşescuu progledali kroz prste kad je bila riječ o njegovoj totalitarnoj vlasti koja je grubo uskraćivala ljudska prava.


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: