Nihad Hrustanbegović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nihad Hrustanbegović
Rođenje (1973-06-07) 7. juni 1973 (50 godina)
Bijeljina, SFRJ

Nihad Hrustanbegović, rođen 7 juni 1973 u Bijeljini, je bosanskohercegovački kompozitor filmske muzike i maestro na koncertnoj harmonici.[1]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Osnovnu muzičku školu završava 1988 godine u Bijeljini u klasi profesora Nijaza Aliustića a Srednju muzičku školu u Tuzli 1992 godine u klasi profesora Midhata Zulića. Za vrijeme školovanja u Bosni i Hercegovini postiže značajne rezultate kao solista na klasičnoj harmonici od kojih se moze izdvojiti prva nagrada na Republičkom takmičenju Bosne i Hercegovine. U septembru 1995 nastavlja dalje obrazovanje u Kraljevini Holandiji na Akademiji za umjetnost u Arnhemu u klasi profesorice Miny Dekkers,[2] gdje stiče zvanje docenta harmonike (Bachelor) u junu 2000 godine i na Messiean Akademiji gdje stiče zvanje Master of Music 2002 godine u klasi profesora Gerie Danen. Za vrijeme školovanja učestvuje na mnogim evropskim projektima i pohadja master - klas kod najeminentnijih svjetskih stručnjaka za harmoniku kao što su Friedrich Lips, Margit Kern, Mie Miki, James Crabb, Mati Rantanen i Helka Kimalainen.

U martu 2007 godine Nihad Hrustanbegović predstvalja u Kraljevini Holandiji svoj prvi solistički album pod naslovom ‘The Best of Concert Accordeon’. Povodom izlaska prvog solo albuma Nihad Hrustanbegović je gostovao 28 marta 2007 u najpoznatijem holandskom TV programu De Wereld draait door. U aprilu 2007 godine kompozija Nihada Hrustanbegovića sa solo harmoniku, Wereld promenade iz Stork svite izabrana je za muzicki tune u novoj Heineken Extra Cold TV reklami koja je dozivjela TV premijeru 23 jula 2007 godine. Odlukom Uprave Platforme BiH i Mladi BiH u Kraljevini Holandiji Nihad Hrustanbegović je dobitnik priznanja za najuspjesniju ličnost Bosanskohercegovačke zajednice u Kraljevini Holandiji u 2007 godini.

2010 godine predstavlja solističkim koncertom u Koncertnoj dvorani Amsterdam (Het Concetgebouw Amstedam) drugi solo album ‘Opus 7 The Cross over’, a 2011 godine izlazi i njegov treći solo album ‘Live in Het Concertgebouw Amsterdam’. Pored nastupa u TV emisiji De Wereld Draait gdje je proglasen glasanjem gledalaca za najboljeg muzičkog umjetnika u TV sezoni 2007 godine, nastupio je i takodjer u svim drugum muzičkim TV emsijima Kraljevine Holandije kao sto su Vrije geluiden, Top 2000 A GoGo, Concertzender, AVRO Klassiek a njegovi solo albumi su imali izuzetno pozitivne kritike od mnogih muzičkih kritičara u Holandiji i drugim zemljama svjeta. U 2012 godini komponovao je soundtrack Balkan Sorrow za film Zimmer 606[3] režisera Peter Volkart koji je proglašen za najbolji evropski kratki film.

Nihad Hrustanbegović je imao u periodu od 1995 do 2013 godine vise od 1000 nastupa i solističkih koncerta od kojih se posebno mogu izdvojiti tri solistička koncerta u Het Concertgebouw Amsterdam, solostički nastup u koncertnoj dvorani Vredenburg u Utrechtu povodom 50 godina postojanja UAF organizacije gdje je pored 1200 slušalaca bila prisutna i Holandska Kraljica Beatrix, zatim u 2005 godini nastup u “Hal of Knights” u Den Hagu u prisustvu bivšeg Holandskog premijera i visokog komesara ujedinjenih nacija Ruud Lubersa; 2009 godine sa čuvenom pjevačicom, foto modelom i glumicom Grace Jones u izvedbi pjesme I’ve seen that face before u koncertnoj dvorani Paradiso u Amsterdamu; u Concertgebouw Amsterdam kao solista u saradnji sa The Jazz Orchestra of the Concergebouw pod dirigentskom palicom Henk Meutgeert i kao gost solista sa Al Di Meola u koncertnoj dvorani Metropool. Kao solista na harmonici i kao član ansambla Flairck, Mediterranean Sundance nastupao u svih 113 teatara Holandije i mnogim koncertnim dvoranama u Belgiji, Češkoj, Engleskoj, Finskoj, Francuskoj, Njemackoj, Španiji, Švajscarskoj, Luksemburgu.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • The Best of Concert Accordion 2007
  • Opus 7 The Cross Over 2010
  • Live In Het Concertgebouw Amsterdam 2011
  • Sevdah for Petronella 2013
  • Black Orpheus 2013
  • The Four Seasons - Antonio Vivaldi 2015
  • Une belle journée 2016

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

  • Nihad Hrustanbegović je jedini koncertista na harmonici na svijetu koji je imao solistički koncert na harmonici u Het Concertgebouw Amsterdam koja se inače smatra na jednu od 3 najbolje koncertne dvorane na svijetu.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ admin (19. 12. 2022). "Bosnian Dutch Maestro Nihad Hrustanbegovic to hold Concert in Sarajevo Cathedral". Sarajevo Times (jezik: engleski). Pristupljeno 24. 9. 2023.
  2. ^ "Flairck :: Musicians - Nihad Hrustanbegovic". flairck.com. Pristupljeno 24. 9. 2023.
  3. ^ "Nihad Hrustanbegovic | Composer, Music Department". IMDb (jezik: engleski). Pristupljeno 24. 9. 2023.
  4. ^ "Nihad Hrustanbegović, poznati koncertni harmonikaš, nastupa u Sarajevu". radiosarajevo.ba (jezik: hrvatski). 20. 3. 2017. Pristupljeno 24. 9. 2023.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]