Nijaz Omerović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nijaz Omerović
Rođenje (1955-06-21) 21. juni 1955 (68 godina)
Gračanica, FNRJ

Nijaz Omerović,(rođen 21.juna 1955,) u BiH. Akademski slikar, književnik i publicista.[1] Diplomirao na Akademiji Likovnih Umjetnosti u Sarajevu.

Djela[uredi | uredi izvor]

Godine 1984. uradio seriju grafika o Gračanici, koja je štampana u više grafičkih mapa i štampana kao kalendar 1985. godine.

Godine 1991. grafike "Zapisi o Herceg Bosni", koje su štampane i kao kalendar, koji je doživio tri reprint izdanja.

Tokom rata u BiH (1992-1995.) uradio ciklus grafika "Hronika o Bosni", plakate i tri dokumentarno-esejistička filma: "Po Bosni biseri", "Bosna tamni vilajet ili Svjetlo u tmini", i "Traktat zla". 1996. godine je uradio grafičku mapu "Atlantida", inspiriranu ravnodušnošću Zapada prema tragediji u BiH,[1] koja je iste godine je promovirana zajedno sa "Hronikom o Bosni" na izlozbi u Formii u Italiji. Godinu dana nakon toga te grafike zajedno sa novim slikama iz ciklusa "Historija iluzija" predstavlja u gradu San Mauro u Italiji, a godine 1999. na izložbi u Sarajevu.

Nakon toga do 2005. godine uradio ciklus slika "Savremenici" i "Dijalog civilizacija".

Godine 2005. u izdanju "Bosanske riječi" iz Tuzle štampa knjigu priča "Knjiga od praha i snova", na tragu Borhesove poetike, fantazmagorične atmosfere. Godinu nakon toga objavljuje knjigu eseistike, alternativne historije "Čekajući Mesiha" - "Trakat o zavjeri", koja je dio planirane trilogije. Godine 2008. izdaje i trecu knjigu pod nazivom: "Đavo, mit i istina - Trakatat o zlu". Imao je 30. samostalnih i vise kolektivnih izlozbi slika, u pripremi je i zbirka pjesama,pod nazivom " Oporuka".

Član je "Udruzenja likovnih umjetnika BiH" i "Drustva pisaca TK.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Atif Kujundžić. "Skica za portret sugrađanina: Nijaz Omerović, akademski slikar" (PDF). Gračanički glasnik (Broj 23). Nepoznati parametar |godina= zanemaren (pomoć)


Nedovršeni članak Nijaz Omerović koji govori o bosanskohercegovačkim biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.